Osupljivi svet barv

Barvno terapijo so poznali že v antičnih časih, v egipčanskih templjih pa so se “sveti” prostori kopali v sončnih žarkih, vedno v drugih odtenkih.

Vrhovni svečeniki so predpisovali barvno terapijo pomembnim obiskovalcem teh svetih mest tako, da so jih namestili v določeno sobo, ki je bila za njihovo stanje najbolj primerna oziroma jih je najbolj sprostila in zdravila.

Za vse priložnosti

Vsaka barva v spektru s svojo vibracijsko energijo učinkuje na zdravje in razpoloženje. Zelena denimo pomirja, v službi spodbuja k boljšemu zaslužku, doma pa skrbi za dobro ravnanje z denarjem.

V različnih kulturah imajo barve različne pomene.

Kadar prekinemo ljubezensko zvezo, najbolj potrebujemo temno rožnato. Strokovnjaki svetujejo, naj v temno rožnato beležko zapišemo vse lepe strani naše nove svobode, saj bomo tako lažje preboleli bivšega partnerja. Kadar morate opraviti pomemben telefonski pogovor, se ovijte v modri šal, ki olajšuje komunikacijo.

Živahne barve dobro vplivajo na zdravje, odnose z drugimi ljudmi in na poslovno kariero. Če v službi pijete iz rumene skodelice, boste bolj kreativni, predvsem pa boste lažje opravljali vse naloge. Oblečeni v turkizno barvo pa boste lažje umirili osebo pod stresom ali nudili rame za jok žalostnemu prijatelju.

Oblecite se v rdečo in počutili se boste varno, vaše telo pa bo lažje vsrkalo energijo ter okrepilo vašo sposobnost vodenja. Pozitivno energijo lahko pritegnete tudi z barvnimi svečami.

Zanimivosti

Vsaka barva ima svoj pomen, a v različnih delih sveta so pomeni različni.

Bela

Bela zastava je simbol premirja; srčni izbranec - rešitelj je v pravljicah vedno prijezdi na belem konju; angeli so večinoma oblečeni v belo, ker je to barva nedolžnosti; bela je barva žalovanja na Kitajskem in ponekod v Afriki, do 15. stoletja je bila barva žalovanja tudi v Evropi.

Rumena

Rumena je barva žalovanja v Egiptu in Burmi; rumeni trak je znak podpore vojakom na fronti; v Indiji je rumena simbol za kmeta ali trgovca; zastava rumene barve pomeni karanteno.

Rdeča

V Južnoafriški republiki je rdeča barva žalovanja; na Kitajskem je rdeča barva sreče in se uporablja pri porokah - prav tako pri hindujcih in muslimanih; rdeči amuleti naj bi pri mnogih kulturah podaljševali življenje; rdeča je najvišji lok na mavrici.

Oranžna

Oranžna je nizozemska državna barva. To izhaja iz njihove vojne za neodvisnost, pri kateri je sodeloval upornik princ Oranžni. Na Kitajskem in Japonskem pa oranžna simbolizira srečo in ljubezen.

Modra

V Iranu je modra barva žalovanja, Faraoni v starem Egiptu so modro nosili za zaščito pred zlom, v antičnem Rimu pa so modro nosili javni uslužbenci.

Zelena

Pri starih Egipčanih so bila tla v templjih zelena; v stari Grčiji je zelena barva simbolizirala zmago; zelenec je nov človek, prišlek ali neizkušen človek; zelena soba na koncertih in v gledališču je prostor, kjer nastopajoči počivajo in se sproščajo.

Črna

Pri starih Egipčanih in v Evropi je črna barva žalovanja; črna je pogosto barva tajnosti in skrivnosti; stari Egipčani so verjeli, da imajo črne mačke božansko moč; črna ovca je izobčenec.


Najbolj brano