Novinar naj bo! A res?

Ah, ti novinarji so pristranski, kupljeni, izmišljujejo si zgodbe, še preveč so plačani za svoje delo … S takimi in podobnimi opazkami na račun nas, novinark in novinarjev, ter našega dela si razni “poznavalci” z domačega kavča po družbenih omrežjih vse pogosteje hranijo svoj ego in tega niti ne skrivajo več.

Tako sami, medtem ko skačemo po terenu in v mikrofone lovimo zgodbe odpuščenih, izkoriščanih, premalo cenjenih, poteptanih in pozabljenih, dnevno doživljamo pritiske, pljuvanje in blatenje našega poklica in poslanstva, ki kaže na razvrednotenje novinarskega dela.

Vprašanje za milijon dolarjev pa je, kaj sploh še zanima ljudi. Vam povem: kdo se je z avtom zabil v drevo, kdo je napihal več, s kom vplivna blogerka vara moža ....

Stavkamo, ker hočemo delati po profesionalnih in etičnih pravilih, po svoji poklicni vesti, so včeraj med drugim javno opozorili novinarji RTV. Žalostno je, da je treba v teh časih, v tej državi, sploh opozarjati na to in braniti temelje novinarskega poklica.

Kajti to ni le poklic, je tudi poslanstvo: posredovati ljudem objektivne, verodostojne, nepristranske informacije in biti pes čuvaj. S tem smo zrasli tisti, ki ta poklic čutimo in živimo. Prav to pa je v naši družbi pod vprašajem. Kako naj novinar, ki je slabo plačan, po možnosti prekarec, pod pritiski politike, kapitala in tudi družbe, ki vse bolj verjame instant informacijam z družbenih omrežij, sploh še lahko dobro opravlja svoje poslanstvo?

Ko kirurg pride v službo, verjetno ve, kaj ima na dnevnem planu. Prav tako delavec v proizvodnji. Novinar pa ... Jutranji plan se že dopoldne spremeni, obrne na glavo, in novinarji se v hipu prelevimo v ekonomista, pravnika, kmeta, gradbenika ali ključavničarja. Od nas se pričakuje, da hitro “pademo noter”, razrešimo vse zagate, poiščemo krivce in rešitelje in še prvi objavimo prispevek. In seveda, naš izdelek mora biti všečen in všečkan. Vprašanje za milijon dolarjev pa je, kaj sploh še zanima ljudi. Vam povem: kdo se je z avtom zabil v drevo, kdo je napihal več, s kom vplivna blogerka vara moža ...

Novinarska etika - kaj je že to? Novinarji, ki nam je še mar za profesionalna merila našega poklica, v Sloveniji vse teže konkuriramo samooklicanim poročevalcem in spletnim razpravljalcem, ki o vsem vse vedo, saj je ob pomanjkanju normativov novinar lahko vsak, ki ima pet minut, saj za to ne potrebuje licence. Tudi zato novinarstvo izgublja svoj ugled. Skrajni čas je, da se tudi te zadeve uredijo, da novinarji lahko dobro opravljamo svoje delo. Sicer se naši družbi res slabo piše.


Preberite še


Najbolj brano