Novi sklic DZ oblikoval še tri parlamentarna delovna telesa

Državni zbor je ob zaključku današnje ustanovne seje, na kateri so poslanci potrdili svoje mandate in izvolili predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič, oblikoval še tri delovna telesa ter imenoval njihova vodstva. Zaenkrat so ustanovljeni odbor za zunanjo politiko, odbor za evropske zadeve ter začasni skupni odbor.V 30 dneh mora DZ oblikovati tudi še preostala delovna telesa. Foto: Nebojsa Tejic/STA
V 30 dneh mora DZ oblikovati tudi še preostala delovna telesa. Foto: Nebojsa Tejic/STA

LJUBLJANA > Kot so soglasno sklenili novi poslanci, ki so danes s potrditvijo svojih mandatov nastopili 9. sklic državnega zbora, bo odbor za zadeve EU vodil Zvonko Černač (SDS), odbor za zunanjo politiko Predrag Baković (SD), začasni skupni odbor pa Mirjam Bon Klanjšček iz Gibanja Svoboda.

Sprva je bila sicer predvideno, da bodo poslanci danes odločali tudi o imenovanju novega generalnega sekretarja DZ, a je dosedanji poslanec LMŠ Robert Pavšič, ki je bil kandidat za ta položaj, umaknil soglasje h kandidaturi. Seli se namreč v kabinet danes izvoljene predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič.

Do nadaljnjega tako generalna sekretarka ostaja Uršula Zore Tavčar, novega pa mora DZ imenovati v 30 dneh.

Do takrat mora novi sklic DZ izvoliti še preostala podpredsednika DZ, saj so danes izvolili le eno kandidatko, poslanko SD Meiro Hot. Predsedniku DZ sicer pri delu pomagajo največ trije podpredsedniki, od katerih mora eden prihajati iz največje opozicijske poslanske skupine.


Najbolj brano