Rusko mega jadrnico naj bi iz Trsta premaknili pod mongolsko zastavo

Jadrnica Sailing Yacht A, ki so jo finančni stražniki marca v Trstu zasegli ruskemu industrialcu Andreju Melničenku, bi tržaško ladjedelnico lahko zapustila pod mongolsko zastavo, poroča tržaški Il Piccolo.

Preden je odplula v Trst na popravilo, se je futuristična jadrnica 
Sailing Yacht A postavljala na ogled v slovenskem morju. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Preden je odplula v Trst na popravilo, se je futuristična jadrnica Sailing Yacht A postavljala na ogled v slovenskem morju. Foto: Tomaž Primožic/FPA

TRST > 530 milijonov evrov vredna največja zasebna jadrnica na svetu, Sailing Yacht A, že mesece tiči na suhem v tržaški ladjedelnici Fincantieri, kamor je decembra (potem ko se je mesec dni postavljala na ogled v slovenskem morju) odplula na popravilo. 11. marca pa so jo finančni stražniki zasegli. Njenega lastnika, 50-letnega Andreja Igoreviča Melničenka, lastnika proizvajalca gnojil EuroChem in premogovnika Suek, čigar premoženje je ocenjeno na 19,8 milijarde dolarjev, je namreč Evropska unija uvrstila na črni seznam ruskih mogotcev in drugih oseb, ki jim zasežejo premoženje v okviru sankcij proti Rusiji po napadu na Ukrajino.

Kot je Svet EU zapisal v uredbo, objavljeno v Uradnem listu EU, “Melničenko spada v najvplivnejši krog ruskih poslovnežev, ki so tesno povezani z rusko vlado”. Navedli so še, da se je Melničenko 24. februarja 2022 po prvi fazi ruskega napada na Ukrajino skupaj s 36 drugimi poslovneži sestal s predsednikom Vladimirjem Putinom in drugimi člani ruske vlade, da bi razpravljali o učinku ukrepanja po sprejetju zahodnih sankcij.

Tržaška agencija za javno dobro in luška kapitanija se zdaj po poročanju časnika Il Piccolo dogovarjata, da bi jadrnico, ki tiči na suhem s pretečenimi zavarovanji, vpisali v nov register in jo premaknili iz tržaške ladjedelnice pod mongolsko zastavo, čeprav je znano, da gre za eno od tako imenovanih zastav ugodnosti.


Najbolj brano