Laufarji se vračajo v živo

Laufarji - najprej malo - minulo nedeljo pa dobršen del 26-članske družine, so na ulicah Cerknega že vse leto toplo pozdravljeni. Po lanski spletni predstavi se v nedeljo in torek vračajo v živo z vsemi tradicionalnimi prireditvami.

Ta žaklev, ki predstavlja kmete, je ena najbolj nasmejanih mask v 
laufarski družini in zato tista, ki jo imajo vsi, zlasti otroci, radi. Foto: Bojan Tavčar
Ta žaklev, ki predstavlja kmete, je ena najbolj nasmejanih mask v laufarski družini in zato tista, ki jo imajo vsi, zlasti otroci, radi. Foto: Bojan Tavčar

CERKNO > Društvo Laufarija - množica prostovoljcev, ki pripravlja prastari pustni običaj, se skladno z nezapisano pustno tradicijo vrača v živo. Čeprav so običaj ponovno pripravljali tudi za spletno predstavitev, jih je razvozlanje ukrepov zelo razveselilo. Še bolj pa publiko, ki laufarje že vse letošnje nedelje množično pozdravlja na ulicah Cerknega.

V Cerknem se pustni čas vedno začne prvo nedeljo v letu. Po dopoldanski maši domačine pozdravi prvi Laufar, sicer redar v družini - Ta terjast. Ob tednu se mu pridružita drugi in tretji, potem pa iz nedelje v nedeljo več več laufarjev. Minulo nedeljo je na ulicah skoraj vso družino pozdravila množica navdušencev. Svoj najstarejši običaj, lani sicer domiselno v več nadaljevanjih predstavljen preko spleta, so Cerkljani očitno pogrešali. V nedeljo in torek bodo publiko razveselili s popolno pustno predstavo.

Spet pričakujejo obiskovalce z vse Slovenije

Ker večjih omejitev ni več, v Cerknem pričakujejo publiko iz vse Slovenije. Gre pač za enega naših najstarejših in bolj znanih pustnih običajev, ki naj bi izviral iz poganskih časov. Sočasno gre tudi za najbolj sklenjeno (gledališko) pustno igro, ki jo cerkljansko narečje, čeprav delu publike težje razumljivo, zgolj bogati. Zanimiva posebnost so larfe, lesena, lipova naličja laufarjev, ki sicer predstavljajo nekdanje značilne cerkljanske poklice in slabosti. Sočasno gre za tisti pustni običaj med 14 v slovenskem registru nesnovne kulturne dediščine, ki se spogleduje s svetovno Unescovo listo tovrstne dediščine.

Laufarija se bo v nedeljo bo 14.30 uri začela s sprevodom in predstavitvijo laufarjev. Tokrat prvič vseh 26 likov, saj se bodo družini pridružili tudi vsi “glavni” - Pust, njegov brat Ta smrekov in znanilec pomladi Ta bršljanov z Marjetico. Ti smejo med ljudi šele na na debelo nedeljo. Fantje in (v zadnjih letih) dekleta v društvu so jim tudi letos skrbno zašili nova oblačila. Ta bi kakopak potrebovali tudi za spletno pustovanje.

Po predstavitvi bo družina Pusta privedla pred cesarsko kraljevo sodnijo (0b 15. uri), kjer mu bodo sodniki ob nemočnih odvetnikih v cerkljanščini sodili za vse pregrehe, ki jim je botroval. Po obsodbi tudi običajna zabava ne bo manjkala. Vse skupaj bodo laufarji ponovili v torek, prej pa izkopali bot (drvarski leseni bat), saj je obsodba Pusta vedno znova: Z botam po glav! Kot vedno jo bo uresničil glava - Ta star - družine samo zato, de bo ripa bel debiela.


Najbolj brano