Kdo je (razprodani) Blanco?

Kdor ne spremlja italijanske glasbene scene zavzeto (in morda ni ravno v najstnik), je bil najbrž med tistimi, ki so ob imenu Blanco na letošnjem Sanremskem festivalu zgolj skomignili. Ko pa je z Mahmoodom zapel Brividi, je nadarjeni 19-letnik, doma iz majhnega kraja v bližini Gardskega jezera, očitno pognal neustavljivo kolesje. In že razprodal poletno koncertno turnejo, na kateri predstavlja prvenec Blu celeste.

Blanco z Mahmoodom pred začetkom Sanrema, ko sta že veljala za 
favorita. Foto: Profimedia
Blanco z Mahmoodom pred začetkom Sanrema, ko sta že veljala za favorita. Foto: Profimedia

RIM > Blanco, ki je 10. februarja, nekaj dni po sanremski zmagi, dopolnil 19 let, je psevdonim Riccarda Fabbriconija. Ta je svojo veliko založniško pogodbo še ne polnoleten podpisal leta 2020 - odkrila ga je milanska založba Eclectic Music, v kratkem pa je že imel v žepu zavezo z Island Music, s čimer je postal eden najmlajših glasbenih upov velikana Universal.

Mladenič prihaja iz majhnega kraja Calvagese della Riviera, nekaj kilometrov oddaljenega od Gardskega jezera, s 3500 prebivalci, “kjer ni priložnosti, temveč si jih moraš ustvariti,” kot je nekoč izjavil. A tam uživa v miru, za katerega zatrjuje, da ga potrebuje.

Prvo pesem je napisal za dekle in menda je tedaj povsem naključno odkril svoj talent.

Lanskega septembra je izšel njegov prvenec, album Blu celeste, na katerem se z neulovljivo zvočnostjo giblje med rapom, trapom in popom ter ponekod celoto začini s punkovsko energijo. Njegova besedila še najpogosteje opisujejo kot surova. “Že od začetka sem se uprl predalčkanju v en žanr. Ljudje imajo potrebo po predalčkanju, meni pa je všeč nered. Rad rečem, da je to glasba in pika,” je lani dejal za italijansko izdajo revije Rolling Stone.

Skladbe, ki so ga izstrelile med najbolj priljubljene italijanske ustvarjalce zlasti med mladimi, so plod sodelovanj s priljubljenimi sočasnimi italijanskimi ustvarjalci: v La canzone nostra so lanskega januarja združili moči glasbeni producent Mace, raper Salmo in Blanco, marca se je pojavil v pesmi Tutti muoiono mlade Madame, nato še v poletni plesni uspešnici Mi fai impazzire, v kateri je zapel z raperjem Sfera Ebbasta.

Na plošči Blue celeste se kot producent podpisuje Blancov glasbeni sopotnik Michele Zocca - Michelangelo, tudi soavtor zmagovalne sanremske Brividi. Ta je nastala, ko je Blanco nekega dne prišel v Michelangelov snemalni studio, kamor je sicer vsak teden zahajal že več let, da bi spoznal Mahmooda. Takoj sta se ujela in ob Michelagelovi klavirski spremljavi začela improvizirati, kasneje pa še napisala pesem, ki je osvojila največji italijanski festival. Brividi, s katero bosta med drugim Mahmood in Blanco maja na Pesmi Evrovizije v Torinu zastopala italijanske barve, je doslej najbolj poslušana skladba italijanske izpostave glasbene platforme Spotify, saj je v 24 urah dosegla rekordne tri milijone prenosov. Pa še zanimivost o Blancu: čeprav se je na Sanremskem festivalu predstavil v elegantnih prozornih srajcah, je v videospotih večkrat zgolj v belih spodnjih hlačah.

19-letni Blanco je že razprodal italijansko poletno turnejo. (Foto: Universal Music)

Nam najbliže bo Blanco 15. julija nastopil v vili Manin, a so koncert, tako kot vstopnice za ostale lokacije, razprodali v nekaj urah po odprtju spletne prodaje. Z njegovim nastopom bodo v vili Manin odprli letošnji program koncertnega niza Villa Manin Estate, na katerem napovedujejo več dogodkov, ki pa jih bodo razkrili spomladi.


Najbolj brano