Ajdovci bi testno začeli s sedmimi hišami za mlade

Medtem ko Ajdovci preverjajo, ali bi prvih sedem hiš v projektu Hiše za mlade družine po ideji Inštituta Back to the village testno postavili v Dobravljah, so zanimanje za projekt pokazali tudi v Bovcu. “Oklepamo se vsakega predloga, ki bi nas pripeljal do novih stanovanj ali hiš,” pravi župan Valter Mlekuž, ki se mu projekt zdi zanimiv.

Občina Ajdovščina preverja, ali bi v Dobravljah lahko testno postavili sedem hiš v projektu Hiše za mlade družine.
Občina Ajdovščina preverja, ali bi v Dobravljah lahko testno postavili sedem hiš v projektu Hiše za mlade družine. 

AJDOVŠČINA, BOVEC > Inštitut Back to the village je idejo o soseski s hišami za mlade družine ponujal več občinam po Sloveniji. Oktobra so se načelno dogovorili z ajdovsko.

Ernest Škerjanec z inštituta je z županom Tadejem Beočaninom podpisal pismo o nameri, ki predvideva gradnjo naselja z do 50 montažnimi, 65 kvadratnih metrov velikimi hišami. Mlada družina bi za hišo plačala okrog 50.000 evrov. In kje so po petih mesecih? “Enemu od potencialnih izvajalcev smo poslali predlog treh parcel v Dobravljah, na katerih bi testno štartali z gradnjo sedmih hiš,” pojasnjuje župan. Na občini čakajo idejno zasnovo in izračun vrednosti hiš. Kot pravi župan, so se za to odločili, da bi tako hitreje začeli projekt. Večje naselje bi, če bi se izšlo, gradili v Ajdovščini. “Za ta del imamo izbrano zemljišče, z lastnikom pa se še dogovarjamo.” Župan dodaja, da je odprtih več različic gradnje, odločali se bodo glede na stroške.

Tadej Beočanin

ajdovski župan

“Enemu od potencialnih izvajalcev smo poslali predlog treh parcel v Dobravljah, na katerih bi testno štartali z gradnjo sedmih hiš.”

Tipajo tudi v Bovcu

Za idejo o naselju se očitno zanimajo tudi v Bovcu, kjer sta se Škerjanec in Robert Zupan z Inštituta Back to the village sestala z županom Valterjem Mlekužem, predstavitve se je udeležil tudi direktor Mahle Electric Drives Bovec Matej Stres. Kot je pojasnil župan, je pomanjkanje stanovanj v občini veliko. Občina ima v lasti 32 neprofitnih, ki so zasedena. Ker je zemljišča za gradnjo težko pridobiti, saj so povečini kmetijska in v zasebni lasti, išče različne rešitve, kako do novih stanovanj. Tako za mlade domačine kot za zaposlene v Mahleju in TKK. “Občina nima primernih zazidalnih površin, a se oklepamo vsakega predloga in ponudbe, ki bi nas lahko pripeljala do novih stanovanj ali hiš za mlade družine. Srečanje je prvi korak, ki bo morda pripeljal do ugodnih rešitev,” je prvo tipanje terena ocenil Mlekuž.

“Prepričan sem, da bi bil interes zelo velik. Naša želja je, da bi morda najprej postavili vzorčno hišo, ko bi vam uspelo zagotoviti zemljišče z zazidljivimi in komunalno urejenimi parcelami, bi postavili še želeno število montažnih hiš,” je županu dejal Zupan. Ali se bo iz vsega skupaj kaj izcimilo, pa bo pokazal čas.

Valter Mlekuž

bovški župan

“Občina nima primernih zazidalnih površin, a se oklepamo vsakega predloga in ponudbe, ki bi nas lahko pripeljala do novih stanovanj ali hiš za mlade družine.”


Najbolj brano