Koprčanka, ki ji je Lonely Planet zaupal promocijo Slovenije

Svetovni vodič Lonely Planet je Slovenijo lani uvrstil na peto mesto na seznamu desetih najboljših svetovnih destinacij za potovanja v letošnjem letu. Nalogo, da skozi svoje oči predstavi lepote Slovenije, je zaupal 27-letni Koprčanki Noemi Zonta. Video, v katerem nastopa tudi kulinarična mojstrica Ana Roš, je v tednu dni nabral že 20.000 ogledov in kopico pohval.

“Poglejte, kako je lepo!” k obisku Slovenije vabi Noemi Zonta. Foto: Lonely Planet/posnetek zaslona
“Poglejte, kako je lepo!” k obisku Slovenije vabi Noemi Zonta. Foto: Lonely Planet/posnetek zaslona

PRIMORSKA > Noemi Zonta smo že leta 2020 gostili v naši rubriki (Ne)znanec iz domačega kraja, ko smo jo predstavili kot popotnico, navdušeno nad rolkanjem, surfanjem in sorodnimi športi. Svoja doživetja pretvarja v foto in video objave na instagramu, kjer ji sledi več kot 100.000 uporabnikov. Svežina njenih objav je očitno pritegnila tudi ekipo Lonely Planeta.

Noemi Zonta

popotnica

“Želeli so, da predstavim Slovenijo skozi svoje oči. Ker sem doma ob morju, sem se najbolj osredotočila na doživetja, ki jih ponuja Istra.”

Dali so ji proste roke

“Nekega dne sem prejela mail ene od njihovih urednic. Vprašala me je, ali bi me zanimalo posneti promocijski video za Slovenijo, ki jo je Lonely Planet uvrstil med najboljše destinacije za potovanja v letošnjem letu,” je opisala, kako je prišlo do sodelovanja z najbolj znanim potovalnim vodičem.

Noemi Zonta obožuje potovanja, rolkanje in surfanje. (foto: osebni arhiv)

Konec avgusta sta iz ZDA pripotovala režiserka in snemalec, pridružila sta se še snemalca iz Ljubljane ter Noemijin fant Tim Černac, ki ji je bil v logistično oporo, in skupaj so se lotili dela. “Dali so mi proste roke. Želeli so, da predstavim Slovenijo skozi svoje oči. Ker sem doma ob morju, sem se najbolj osredotočila na doživetja, ki jih ponuja Istra,” Noemi razloži, zakaj v devetminutnem filmčku prevladujejo predvsem primorski utrinki. Bodočim obiskovalcem Slovenije tako pokaže lepote mestnih središč Kopra, Izole in Pirana, jim priporoči kolesarjenje po Parencani, jih napoti na kulinarično razvajanje v restavracijo Hotela Marina in na deci refoška ali malvazije k vinski fontani v Marezigah.

Odličnost slovenske kulinarične ponudbe v filmčku Lonely Planeta predstavi Ana Roš.

Pestrost slovenske kulinarike nato podrobneje predstavi še mojstrica Ana Roš, ki gledalce popelje v svojo Hišo Franko na Kobariškem, v Brda na turistično kmetijo Klinec, ter v prestolnico. Popotovanje se v družbi Noemi nadaljuje v podzemlje Postojnske jame in v sobane Predjamskega gradu, v naravno idilo Iškega vintgarja in se sklene na Blejskem jezeru.

Filmček že dosega svoj namen

“V načrtu smo imeli še več lokacij, a zaradi stiske s časom vseh nismo uspeli posneti,” še razloži Noemi, ki pravi, da dobiva številne pozitivne odzive, tako doma kot iz tujine. “Nekateri že napovedujejo, da bodo letos prišli na 'roadtrip' po Sloveniji,” je zadovoljna, da video po nekaj dneh že dosega svoj namen.

Noemi se rada potepa po domači Istri, na tujem pa jo najbolj privlači Kanarski otok Lanzarote (foto: osebni arhiv)

27-letna Škofjotka, ki živi v Žusterni, je tovrstnih promotorskih vlog sicer že vajena. Prav strast do rolkanja in surfanja jo je privedla do številnih projektov v sodelovanju z raznimi podjetji ter nenazadnje do lastne znamke nogavic “made in Slovenija”. S partnerjem Timom, s katerim veliko potujeta - najraje na Kanarski otok Lanzarote, že snujeta nove popotniške dogodivščine. “Kupila sva star avtodom, ki ga bova povsem prenovila in se nato odpravila na pot,” se veseli novih podvigov, ki jih bo seveda vestno dokumentirala.


Najbolj brano