Daljša od Sanrema?!

Ema 2022, izbor za slovensko predstavnico na 66. Pesmi Evrovizije, bo razporejen med kar tri februarske sobote. In v dobi, ko glasbeniki komaj kdaj stopijo na oder, nacionalna televizija pa še ni poskrbela za s(p)odobno glasbeno oddajo, je dobrodošlo, da bo na programu več glasbe, ki jo bosta povezovala voditeljica Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin, prvi glas skupine Jocker Out.

Emo bosta vodila Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin. Foto: Adrijan Pregelj
Emo bosta vodila Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin. Foto: Adrijan Pregelj

LJUBLJANA > Še pred Emo 2022 bo v petek, 28. januarja, finale Eme freš, na katerem bodo izbrali štiri mlade, uveljavljajoče se glasbenike, ki bodo dopolnili 16 že izbranih nastopajočih, med katerimi pa je prav tako veliko mlajših in žanrsko izjemno raznolikih izvajalcev.

“To leto se mi zdi Ema prav posebna, saj bo nastopilo ogromno mladih, svežih glasbenikov, ki pa se nastopa lotevajo zelo resno. Ravno zato mislim, da bo letos v zraku prav posebna mladostna energija, h kateri pa, upam, bova pripomogla tudi midva z Bojanom. Komaj čakam, da bova lahko vse gledalce popeljala skozi tri tekmovalne, a sproščene večere odličnega šova in nove glasbe,” je v sporočilu za javnost napovedala Melani Mekicar, ki so jo gledalci nacionalne televizije že spoznali kot sovoditeljico oddaje V petek zvečer, poslušalci Hitradia Antena poznajo njen glas, nastopala pa je tudi v muzikalih Mamma mia! in Briljantina.

Dva predizbora, 5. in 12. februarja, ter finalni večer, ki ga bo nacionalka na prvem programu predvajala v soboto, 19. februarja, ob 20. uri, bo Melani vodila v družbi Bojana Cvjetićanina, pevca in avtorja skupine Jocker Out, zlasti med mladim občinstvom ena najbolj priljubljenih domačih zasedb, ki je tudi zahtevnejše poslušalce pred dvema letoma prepričala s skladbo Gola, osvajalski pohod pa nadaljevala z Vem, da greš in nazadnje z “iskrenim priznanjem ljubezni” v baladi A sem ti povedal. “Ema in Pesem Evrovizije sta zame že od nekdaj en tak mini praznik, in v času, ko nas obkrožajo same slabe novice in prevladuje negativna energija, nujno potrebujemo dobro dozo zabave. Upam, da se bodo gledalci sproščeni posedli pred TV-zaslone in uživali v glasbi,” je sporočil glasbenik. Nedvomno se veseli, da so med izbranimi nastopajočimi tudi ustvarjalci, ki ne sodijo v, recimo, “sredinsko” popularno glasbo.

Med večja tovrstna presenečenja gotovo sodijo skupina Le serpentine, pa pianist, skladatelj in producent Bowrain, ki bo nastopil s pevko Brino, zasedba Batista Cadillac, za katero je skladbo napisal prekaljeni glasbenik in producent Martin Štibernik, ki mu Ema res ni tuja, a se je uveljavil kot Mistermarsh. Posebna pozornost bo usmerjena v Guštija, čigar skladbo bo obogatil glas mlade Leyre, pa elektro-swingerje Manouche, Hauptmana, Zalo Smolnikar in druge, med katerimi je pričakovati tudi kako presenečenje.

5. februarja, ko se bo letošnji Sanremski festival na svoj peti večer sklenil s finalom, bo naša prva deseterica nastopila šele na Eminem prvem predizboru. A čeprav bo letošnja Ema nekoliko spominjala na nadaljevanko, se po dolžini (in vzdržljivosti občinstva) ne moremo primerjati z zahodnimi sosedi, ki bodo v petih dneh nanizali več kot 20 ur glasbenega programa. mpg


Najbolj brano