Štorje sz škrinje (2):

Vanca je bila po videzu drobna ženica, njene poteze na obrazu pa so izdajale vso trpkost, ki jo je doživela kot otrok in kasneje kot mati treh otrok. Mož ni dočakal vnukinj, se je pa zato Vanca "veselila" otroškega živ žava.

Ko se je po vseh selitvah z družino ustalila v koprski Bošadragi, je kmalu ostala sama svoj gospodar. Otroci so zrasli in odleteli iz gnezda, mlajšega sina pa je pokopala po moževi smrti.

Bolečina, žalost in na trenutke zadušljiva jeza, ko ostane človek sam in nemočen, so se spremenile v včasih vzkipljivo Ištrijanko, ki ni šparala z besedami, niti kletvicami ne. Enostavno je “eksploderala”, zato so ji rekli kar Vanca Bomba.

O avtorici

Mirella Baruca skozi spomine na svojo nono Vanco Bomba iz Bošadrage pripoveduje duhovite zgodbe o življenju v Kopru nekoč. Prosti čas posveča tudi ljubiteljski fotografiji in risanju. Karierno pot je gradila v Istrabenzu, kjer je skrbela za odnose z javnostmi, nakar je to področje vrsto let negovala tudi na Univerzi na Primorskem, kjer je trenutno zaposlena kot predstojnica tajništva.

Pa smo jo otroci, bilo nas je tudi po deset hkrati, radi hecali. Njeno kratko vžigalno vrvico smo prižigali z igranjem pod njenim oknom. Ko so se odprle zelene škure, smo se razbežali, se poskrili za vogal hiše in poslušali, kako je z vrha dol donelo: “Šakramentadi utroci! Hodte se jegrat sz žogo ondi ća, na rivo, ne leti pod oknom! Nanka počivat ne more človek!”

Ko so se polkna zaprla ... akcija.

Žoga je letela naravnost tja gor. Naslednja runda je bila nevarnejša.

“Da bæ vas šajeta hitla, orko dindjo šakramentadi! Kaj ćeste finit ali trba prić dol, da vas zagrabæn za te lase?”

Kdor se ni pravočasno umaknil, ga je zalil slap vode iz njene bele nočne posode z modrimi pikami. Pa v njej ni bil urin, čeprav nas je s tem strašila.

“Vas bom vse oblila sz bokalinom! Dejte mir, ki ku ne, ćem prić dol siz metlo in vas use stuć pu hrbti!”

Strah v otrocih, kaj bo, ko jo bodo srečali na ulici, je hitro skopnel. Nona Vanca ni bila zamerljiva; prej podobna tramontani, ki kar naenkrat pride, vse vrže v luft, in zgine. Ja, taka je bila Vanca Bomba.


Najbolj brano