Kmetijo iz Knežaka ponesel v Evropo

Po osvojitvi naziva inovativni mladi kmet je Gregor Slavec prejel še evropsko nagrado za mlade kmete. Na 7. evropskem kongresu mladih kmetov v Bruslju je bila njegova kmetija v Knežaku nagrajena kot najboljši projekt za izboljšanje podeželskih območij.

Gregor Slavec, inovativni mladi kmet   iz Knežaka, je prejel  še 
evropsko nagrado za mlade kmete. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Gregor Slavec, inovativni mladi kmet iz Knežaka, je prejel še evropsko nagrado za mlade kmete. Foto: Katja Kirn Vodopivec

BRUSELJ, KNEŽAK > “Sam imam sicer od samega začetka mojega kmetovanja jasno zastavljene cilje, a tovrstnih nagrad in priznanj nisem imel med njimi, zato je bila tudi ta evropska nagrada za mlade kmete zame povsem nepričakovana,” je povedal Gregor Slavec, ki je Slovenijo na kongresu zastopal kot nosilec naziva Inovativni mladi kmet 2021.

Njegova ekološka in izobraževalna kmetija v Knežaku, ki jo od starega očeta prevzel pred petimi leti, je bila nagrajena kot najboljši projekt za izboljšanje podeželskih območij. Rejo slovenskih avtohtonih pasem živali je pred kratkim nadgradil s proizvodnjo domačih testenin in sladoleda iz ekološkega kozjega mleka, kmetija pa zagotavlja tudi dve delovni mesti.

Gregor Slavec

“Veseli smo, da je bila naša zgodba prepoznana tudi v Evropi. To je potrditev, da gre naše delo v Sloveniji v pravo smer,” pravi Slavec.

Evropsko nagrado za mlade kmete na kongresu podeljujejo od leta 2012, z njo pa nagrajujejo trajnostne in inovativne prakse v kmetijstvu. Podeljuje se za tri področja: najboljši digitalni projekt, najbolj odporen projekt in najboljši projekt za izboljšanje podeželskih območij.

Gregor Slavec je četrti nosilec naziva Inovativni mladi kmet, ki je Slovenijo zastopal na kongresu, in prvi, ki je prepričal strokovno žirijo.

Gregor Slavec je četrti nosilec naziva Inovativni mladi kmet, ki je Slovenijo zastopal na kongresu, in prvi, ki je prepričal strokovno žirijo, je poudaril evropski poslanec Franc Bogovič, ki se je kongresa udeležil skupaj s predstavniki Zveze slovenske podeželske mladine. Na kongresu, ki poteka pod okriljem poslanske skupine Evropske ljudske stranke, je sodelovalo več kot 400 udeležencev iz vse Evrope, letos pa je potekal pod naslovom Mladi kmetje kot vzor odpornosti.


Najbolj brano