Jezni oče je pred šolo vžgal motorko

Večina staršev spoštuje ukrep o samotestiranju otrok v šolah, so pa tudi primeri pisnih in verbalnih groženj, zaradi katerih so učitelji pod pritiskom, opozarjajo ravnatelji šol v novogoriški mestni občini. Starše, ki nanje zlivajo svojo jezo, opozarjajo, da le izpolnjujejo vladne ukrepe. Oče enega od otrok je danes pred šolo prišel z motorko.

  Staršev, ki se z ukrepi ne strinjajo, je malo, ustrahujejo pa tudi 
druge in  šolam nalagajo dodatno delo,    je  v imenu kolegov poudaril 
ravnatelj OŠ Milojke Štrukelj Janez Kobe. Foto: Alenka Ožbot
Staršev, ki se z ukrepi ne strinjajo, je malo, ustrahujejo pa tudi druge in šolam nalagajo dodatno delo, je v imenu kolegov poudaril ravnatelj OŠ Milojke Štrukelj Janez Kobe. Foto: Alenka Ožbot

NOVA GORICA, SOLKAN > “Ravnatelji smo hvaležni staršem, ki so odlok o samotesitranju v šoli sprejeli in ga spoštujejo in s tem potrjujejo, da želijo svoje otroke šolati v šoli in ne doma. Včasih pa smo malo razočarani nad tistimi, ki ustrahujejo vse ostale in tudi nam nalagajo dodatno delo,” poudarja ravnatelj OŠ Milojke Štrukelj Janez Kobe. V sredo, ko se je začelo samotesitranje v šolah, večjih organizacijskih težav niso imeli. Soočajo pa se s pritiski posameznih staršev, ki predvsem v pisnih sporočilih zahtevajo, da se ohranja nedotakljivost njihovih otrok in naj se ne posega v njihove pravice, razlaga ravnatelj. “Bilo je tudi nekaj obiskov staršev in verbalnih napadov, vendar v manjšini,” pristavlja Kobe.

Z motorko pred šolo

Oporekanje ukrepom šolam povzroča težave pri organizaciji pouka, ustvarja nelagodne situacije in izpostavlja posamezne otroke. Hud incident pa se je zgodil danes, ko je pred solkansko osnovno šolo oče enega od otrok prišel z motorko. “Oče in mati se nista dogovorila, kako bo s samotestiranjem. Od mame smo dobili soglasje in otrok je bil včeraj samotestiran. Oče se je razjezil in je danes zjutraj prišel to tudi na zelo konkreten način povedat. Ob 7.30 je prišel pred šolo in prižgal motorko. Ko sem prišel ven, se je umiril, pogovorila sva se in potem se je umaknil,” razlaga ravnatelj solkanske šole Marijan Kogoj, ki se mu v številnih letih dela v šolstvu kaj podobnega še ni zgodilo. Dogodek so prijavili policiji, novogoriški policisti ga obravnavajo kot kaznivo dejanje grožnje.

Dragica Vidmar, ravnateljica OŠ Dornberk

“Otrok, ki se mu pojavi tista nesrečna črtica in pokaže, da je okužen, se počuti zelo nelagodno. Pri nas se je to zgodilo in otrok je zajokal in bil v strahu.”

Marijan Kogoj (foto: Alenka Ožbot Klančič)

Soglasje za samotestiranje otrok morata sicer popisati oba starša. Kot pravi Kobe, na njihovi šoli niso imeli primerov, ko bi bil en starš za, drugi pa proti temu ukrepu, bi pa v tem primeru oba pozvali na pogovor in skušali najti skupno rešitev.

Janez Kobe, ravnatelj OŠ Milojke Štrukelj

“Ravnatelji smo hvaležni staršem, ki so odlok o samotestiranju v šoli sprejeli in ga spoštujejo in s tem potrjujejo, da želijo svoje otroke šolati v šoli in ne doma. Včasih pa smo malo razočarani nad tistimi, ki ustrahujejo vse ostale in tudi nam nalagajo dodatno delo.”

Ko se je pojavila črtica, je otrok zajokal

Večina slovenskih ravnateljev podpira samotestiranje šolarjev doma, poudarja ravnateljica OŠ Dornberk Dragica Vidmar. “Otrok, ki se mu pojavi tista nesrečna črtica in pokaže, da je okužen, se počuti zelo nelagodno. Pri nas se je to zgodilo in otrok je zajokal in bil v strahu,” opisuje primer v njihovi šoli.

Dragica Vidmar (foto: Alenka Ožbot Klančič)

Prepričana je, da bi se tudi odrasel človek, če bi se v službi testiral skupaj z drugimi in bi mu test pokazal, da je pozitiven, med kolegi slabo počutil.

Ravnatelji opozarjajo tudi na to, da po trenutno veljavnih ukrepih vodstvo šole kljub ugotovljeni okužbi, razreda, kjer se okužba pojavi, ne more še isti dan poslati v karanteno, kar ocenjujejo kot nesmiselno.

Svoje stiske zaradi pritiskov posameznih staršev pri izvajanju ukrepov v šoli in predloge za izboljšanje njihovega izvajanja so ravnatelji predstavili tudi novogoriškemu županu Klemnu Miklaviču.

Svoje stiske in predloge so ravnatelji predstavili novogoriškemu županu Klemnu Miklaviču. (foto: Alenka Ožbot Klančič)

“Tisti, ki izvajajo ukrepe, so najmanj krivi, da jih morajo izvajati, zato tudi pozivam k spoštovanju učiteljev, strokovnega kadra in ravnateljev pri izvajanju teh ukrepov,” je povedal po pogovoru z ravnatelji.


Najbolj brano