Naj vas oslabljen mehur ne odvrne od aktivnega in polnega življenja

Z inkontinenco oziroma nenadzorovanim uhajanjem urina se danes srečuje že več kot 420 milijonov ljudi po svetu, od tega 12,4 % žensk in 5 % moških. Kljub temu je večini ljudem še vedno težko govoriti o tej težavi. V povprečju kar sedem let živijo z inkontinenco, preden poiščejo strokovno pomoč.

Težave, s katerimi se srečujejo tako ženske kot moški, se sicer pogosteje pojavijo pri starejših, a to še zdaleč ne pomeni, da se z nehotenim uhajanjem urina ne srečajo že nosečnice, mamice, ženske v menopavzi in moški v srednjih letih.

Kaj lahko storimo sami?

Pomembno je, da se oseba v primeru težav z nehotenim uhajanjem urina s kom pogovori in pridobi čim več informacij. Za lajšanje težav lahko namreč veliko storimo sami. Izogibamo se uživanju alkohola, gaziranih pijač, kave in čaja, določenih zdravil in močno začinjeni hrani. Obenem pa je pomembno, da uživamo dovolj tekočine. K omilitvi težav prispeva tudi pravilno in redno izvajanje treninga mišic medeničnega dna. Za čim polnejše življenje je izredno pomembna tudi izbira pravih pripomočkov, ki nam omogočajo aktivno in polno življenje.

Kako izbrati prave pripomočke?

Pripomočki za inkontinenco morajo biti narejeni iz zračnih materialov, visoko vpojni, da preprečujejo stik kože z vlago ter tako tudi morebitne težave oz. draženje kože. Pomembno je tudi, da nevtralizirajo neprijeten vonj urina in tako zagotavljajo svežino prek celega dne. Zaradi anatomskih razlik morajo biti zasnovani posebej za ženske in posebej za moške, saj le tako zagotavljajo popolno zaščito pred iztekanjem, ne glede na aktivnosti čez dan.

Pripomočki za inkontinenco danskega proizvajalca ABENA, imajo vse naštete lastnosti. Posebej za ženske so zasnovane dermatološko testirane in diskretne vpojne predloge oz. vložki Abena Light, ki so na voljo v različnih velikostih in vpojnostih.

Z enakimi lastnostmi so posebej za moške zasnovane predloge Abena Man. Prav tako so na voljo za različne stopnje inkontinence, na spodnje perilo, ki mora biti oprijeto, se preprosto pričvrstijo s samolepljivim trakom.

Tako za aktivne ženske kot moške pa so na voljo še vpojne hlačke za enkratno uporabo Abena Pants. Nosijo se kot klasično spodnje perilo, z vrsto niti iz elastana v predelu pasu omogočajo dober oprijem in še boljšo zaščito pred iztekanjem ter tako občutek svežine tudi na primer pri športnih dejavnostih.

Pripomočki so v primeru večjih težav na voljo tudi preko naročilnice za medicinske pripomočke

Pri izbiri pripomočka imejte v mislih stopnjo vaših težav ter način življenja. Pri večjih težavah so ti na voljo tudi preko naročilnice za medicinske pripomočke (»na recept«), zato je dobro obiskati osebnega zdravnika, se z njim pogovoriti o težavah in o možnostih zdravljenja ter dostopnosti pripomočkov.

www.abena-helpi.si

ABENA-HELPI d.o.o.

Dobrave 7b, 1236 Trzin

T: 01/5304-765

E: info@abena-helpi.si


Najbolj brano