Zmaga inovaciji v padalstvu

Na začetku oktobra je v virtualnem okolju Inkubatorja Sežana potekal 48-urni mednarodni razvojni tehnološki maraton (hekaton) NASA International Space Apps Challenge.

Matej Francelj je zmagovalec tretjega sežanskega hekatlona NASA 
International Space Apps Challenge Foto: Osebni arhiv
Matej Francelj je zmagovalec tretjega sežanskega hekatlona NASA International Space Apps Challenge Foto: Osebni arhiv

SEŽANA > Na njem so udeleženci reševali globalne izzive na podlagi javno dostopnih podatkov vesoljske agencije NASA. Dogodek že 10 let hkrati poteka v več kot 160 državah po celem svetu. Letos so ga že tretjič, edini v Sloveniji, organizirali v Inkubatorju Sežana.

“Zaradi trenutne situacije pri nas in po svetu je tudi letošnji Space Apps Challenge potekal virtualno. Hekaton v živo je sicer posebno doživetje, predvsem bolj vznemirljivo in adrenalinsko, a tudi delo v virtualnem okolju ima svoje prednosti. Tekmovalci lahko delajo na rešitvah v udobju svojega doma, predavatelji in mentorji, ki jih je včasih tudi težje dobiti, pa se lažje pridružijo, ker ni težav z logistiko.” je povedal direktor Inkubatorja Sežana Dorijan Maršič. Letošnji tekmovalci, so bili po njegovih besedah eni boljših doslej: “Letošnji udeleženci so predstavili inovativne in kvalitetne rešitve, celo s prototipi.”

Strokovno komisijo, ki so jo sestavljali Maja Cergol Lipnik, Aljoša Hafner in Igor Križnar, je najbolj navdušil 31-letni Matej Francelj iz Spodnje Slivnice z inovacijo v padalstvu. “Moj izziv je bil oblikovanje mehanske ločevalne naprave, ki lahko v prostoru brez pirotehnike gladko sprosti dva dela drug od drugega. Nadgradil sem sistem s tremi obroči, ki se uporablja pri padalstvu, za hitro ločevanje dveh delov z električnim sistemom, ki je manjši od AAA baterije. Lahko se ga uporabi tudi za velike in majhne satelite ter številne druge aplikacije,” je povedal. V prihodnosti bo inovacijo razvijal vse do glavnega cilja, pridobitve ustreznih certifikatov za uporabo v vesolju.

Nagrada za zmagovalca na nacionalni ravni je bon za 1.000 evrov storitev Inkubatorja Sežana in polet v Aerodiumu Logatec.


Najbolj brano