Slovenske turistične kmetije prihajajo v Trst

Na letošnji Barkolani, ki bo prihodnji konec tedna, se bodo od 7. do 10. oktobra na stojnici z naslovom Turistične kmetije brez meja predstavile slovenske turistične kmetije iz Italije, Avstrije, Hrvaške, Porabja in Slovenije. Pripravile pa bodo tudi degustacijske dogodke na jadrnici Why not.

Turistične kmetije in osmice zlasti v gorskih in na območjih s 
težjimi pogoji pomagajo ohranjati kmetijstvo. Foto: Marica Uršič Zupan
Turistične kmetije in osmice zlasti v gorskih in na območjih s težjimi pogoji pomagajo ohranjati kmetijstvo. Foto: Marica Uršič Zupan

MAVHINJE, TRST > Pobudo za skupni nastop turističnih kmetij iz vseh petih držav, kjer živijo Slovenci, je dala že pred devetimi leti manjšinska koordinacija Agraslomak, ki pod pokroviteljstvom ministrstva za kmetijstvo povezuje slovenske kmetijske organizacije v Italiji, Avstriji, na Hrvaškem in v Porabju, je povedal njen koordinator Vladimir Čeligoj, sicer sekretar v direktoratu za hrano pri ministrstvu za kmetijstvo. “Barkovljanka je višek dogajanja v Trstu in deželi, zato je predstavitev slovenskih turističnih kmetij na njej zelo pomembna,” je povedal Erik Masten, tajnik Kmečke zveze Trst, ki sodeluje pri izvedbi.

Od 7. do 10. oktobra na stojnici in na jadrnici

Tretji soorganizator je Zveza turističnih kmetij Slovenije. Kot je dejal njen predsednik Matija Vimpolšek, se bodo turistične kmetije predstavljale na eni od stojnic Slovenske turistične organizacije od 7. do 10. oktobra: “Obiskovalcem bo na voljo svež katalog slovenskih turističnih kmetij v več jezikih, okušali in doživeli bodo lahko tudi naše dobrote, kulinariko, domačnost.”

Erik Masten, tajnik Kmečke zveze Trst

“Barkovljanka je višek dogajanja v Trstu in deželi, zato je predstavitev turističnih kmetij na njej pomembna.”

Poleg predstavitve na stojnici pa bodo letos pripravili še degustacijske večere na morju - na supu ali na jadrnici Why not Batana nautika ter dva posebna dogodka - v četrtek skupaj z akcijo Okusi Krasa SDGZ in v petek z društvom Prosekar, oboje prav tako na jadrnici.

Privabiti goste na kmetijo

Nastop na največjem dogodku v Trstu je za slovenske turistične kmetije zelo pomemben: “Na slovenskih turističnih kmetijah imamo veliko gostov s Tržaškega in iz Furlanije Julijske krajine,” je povedala sekretarka Združenja turističnih kmetij Slovenije Renata Kosi. V Sloveniji je registriranih 600 turističnih kmetij, 480 izletniških kmetij, sto vinotočev in 40 osmic in njihovo število raste.

Na Tržaškem in Goriškem Krasu deluje od 40 do 50 turističnih kmetij in 130 osmic. “Ta dejavnost omogoča kmetijam prihodek, ki je pomemben zlasti v gorskih območjih, kjer kmetije sicer ne bi obstale,” je njihov pomen izpostavil predsednik Kmečke zveze Trst Franc Fabec. Vladimir Čeligoj pa je poudaril, da so tu verige od kmetije do potrošnika najkrajše in zato tudi okolju prijazne.

Zoran Ožbolt iz Prezida pa je spomnil, da je Gorski Kotar od Trsta oddaljen le dobro uro vožnje - toliko kot od Ljubljane ali Reke. Turističnih kmetij tam (še) ni, zato Agraslomak zdaj pripravlja vzpostavitev vzorčne, podobne tisti v Porabju, ki je postala tudi središče družabnega življenja tamkajšnjih Slovencev.

Projekt Primorskih novic Meja? nastaja v sofinanciranju Ministrstva RS za kulturo.

Najbolj brano