Žalost in beda v nekdanjem vrtcu

Odvržene igle, steklenička metadona z datumom 24. avgust, plastenka z ustnikom za vdihavanje hlapov, ovoj uspavalnih tablet Flormidal, aluminijeva folija s posušenimi rjavimi kristali. To je seznam pripomočkov uživalcev prepovedanih drog, ki so po nekaj letih miru znova vdrli in zasedli prostore zapuščene palače Totto ex Gavardo v Kidričevi ulici. Okoliški stanovalci so zaradi nepovabljenih gostov precej zaskrbljeni.

Uživalci prepovedanih drog in brezdomci vstopajo v nekdanjo palačo skozi okno na dvorišču.
Uživalci prepovedanih drog in brezdomci vstopajo v nekdanjo palačo skozi okno na dvorišču.  

KOPER > To je realnost, ki jo ponuja sprehod po notranjosti zaščitenega spomenika kulturne dediščine Kopra. Žalost in beda, nad katero se pomenljivo pne obnovljen Tomosov blok z nadstandardnimi stanovanji. Družbeni razkorak kar bode v oči.

“S to problematiko se srečujemo že leta in kljub številnim opozorilom se prav nič ne premakne na bolje. Lani sem policijo klicala vsaj desetkrat,” je nezadovoljna ena od bližnjih stanovalk, ki se zaradi varnosti ne želi izpostaviti z imenom in priimkom. “Pred kakšnim letom smo na balkonu, ki meji na palačo, našli odvrženo iglo. Poleg tega so se po naši strehi vzpenjali do okna, prek katerega so vstopali v zapuščeno stavbo. Ne počutimo se varne,” nam zaupa neprijetno izkušnjo.

Iz občinske v zasebno last

Palača je bila nekoč v občinski lasti. Pred skoraj 30 leti je objekt pristal v rokah družbe SGP Koper, ki je v zameno za lastništvo palače obljubilo gradnjo vrtca na Vojkovem nabrežju. Kasneje je stavba prešla v last podjetja Micom Marcus, ki pa je šlo v stečaj. Danes je 78-odstotni lastniški delež v domeni podjetja Optika Salobir, 22 odstotkov površin v palači pa je v lasti koprskega podjetja Lanč. V palači je bilo tudi občinsko stanovanje, ki so ga prodali Salobirju.

Lastnik tega dela dotrajane stavbe je Norbert Salobir, kinapoveduje, da bodo okno na dvorišču, skozi katerega nepovabljeni gostje vstopajo v notranjost, znova zazidali v prihodnjih dneh. To bi po mnenju mnogih moral narediti že veliko prej, saj je znano, da se uživalci prepovedanih drog in brezdomci tam zadržujejo že nekaj časa. “Želimo si več konkretnega ukrepanja in odločnosti pri reševanju te problematike,” je jasen predsednik sveta KS Koper - Center Jadran Čalija. V koprski občini pojasnjujejo, da občinsko redarstvo nima pooblastil za ukrepanje v objektih v zasebni lasti, prav tako ni pristojno za ukrepanje na področju uživanja prepovedanih drog, saj je za to zadolžena policija.

Na tleh smo našli plastenki z ustnikom za vdihavanje hlapov...

Anita Leskovec s Policijske uprave Koper potrjuje, da so s težavami seznanjeni, ne more pa postreči z informacijo, koliko prijav so prejeli v zvezi s tem. “Policisti območje nadzirajo dnevno. Pred kratkim so opravili postopek z osebo, ki se je nahajala v notranjosti objekta. Z nadzorom bodo vsekakor nadaljevali,” napoveduje.

Opozarja, da gre za dotrajan objekt in je zadrževanje ter gibanje v njem izjemno nevarno. “Starše pozivamo, naj se o tem pogovorijo s svojimi otroki. Če bi občani zaznali uživanje prepovedanih drog, naj se ne izpostavljajo in preganjajo uživalcev, raje naj o tem takoj obvestijo policijo na 113,” še svetuje Leskovčeva.

... v kotu pa odvržene igle.

Samo Novakovič iz Društva za pomoč odvisnikom in njihovim družinam Svit Koper pravi, da si je ekipa terenskih delavcev ogledala lokacijo. “Po skopih informacijah, ki smo jih pridobili do danes in po ogledu lokacije, menimo, da je problematika po vsej verjetnosti povezana z brezdomstvom, ki je med našimi obiskovalci zelo pereče, ter problematiko uživanja drog v mestu,” pravi. Dodaja, da si v društvu želijo sodelovati pri zagotavljanju varnega mestnega okolja. “Naši prostovoljci in ekipa terenskih delavcev pregledujejo in odkrivajo lokacije, kjer se zadržujejo uporabniki prepovedanih drog ter nas obveščajo o položaju na terenu. Večina naših obiskovalcev je kljub nezavidljivem položaju odgovornih pri ravnanju z uporabljenimi iglami,” zagotavlja Novakovič.


Najbolj brano