Schumacher očaran nad briško penino iz “morske kleti”

V Sloveniji se je spet mudil Ralf Schumacher, nekdanji zvezdnik Formule 1, ki pa je danes lastnik restavracij, katerih posebnost so slovenska vina in peneča vina. Tako so v Goriških brdih zanj uredili klet s sodi vina, ki jih streže svojim gostom, med njimi pa je svetovna posebnost: peneče vino Mare Santo, mednarodno patentiran postopek zorenja penečega vina v morju. Eva JandlSvet24

Z ladjo Ama smo se odpravili do lokacije pri Strunjanu, kjer so steklenice potopljene. Lastnik ladje, školjkar Mitja Petrič, ki skrbi za steklenice v morju, se je v potapljaški opremi najprej podal na globino 17 metrov, kjer zori peneče vino, in poiskal zabojnik. “Poleti ima morje na tej globini okoli 22 stopinj Celzija, pozimi se ohladi na sedem stopinj. Steklenice, približno 300 jih je, so v mrežastih zabojnikih. Ko dvignemo steklenice, so na njih školjke in steklenice imajo zato poseben videz. Peneče vino je v morju približno dve leti, te, ki jih dvigamo danes, so v globini zorele 18 mesecev,” nam je povedal.

Ralf Schumacher je bil nad steklenicami penečega vina Mare Santo izjemno navdušen. Tako nad nenavadnim videzom steklenic kot nad okusom vsebine. (Foto: Sašo Švigelj)

“Ko sem prvič obiskal Slovenijo, sem naletel na peneče vino iz 'morske kleti'; videz steklenice je unikaten, tudi samo vino je posebno, zato sem se pozanimal, kako in zakaj se to zgodi.”

Ralf Schumacher

Ko so bile steklenice pripravljene za dvig, se je z velikim luksuznim čolnom na lokacijo pripeljal Ralf Schumacher, nekdanji dirkač in mlajši brat sedemkratnega prvaka v formuli 1 Michaela Schumacherja. Želel je prisostvovati dvigu steklenic iz morja, da bi se na lastne prepričal, da peneče vino, ki ga prodaja v svojih restavracijah, res prihaja iz morskih globin. Z njim je bil Rasto Tomažič iz restavracije DiVino, kjer tudi strežejo peneče vino Santo Mare. Dirkač si je zanimanjem ogledal dvig penečega vina iz morja in bil nad celotno zgodbo navdušen.

Briški vinar Rasto Tomažič iz restavracije DiVino je prvi preveril okus penečega vina Mare Santo. (Foto: Sašo Švigelj)

“Prvič vidim to v živo. Ideja je super, danes sem prvič tukaj, da vidim, kako steklenice dvignejo iz morja. Všeč mi je, ne le videz steklenice, ampak tudi to, kar se dogaja v steklenici s penečim vinom v globini morja, v pitju katerega zelo uživam in zato sem danes tukaj,” nam je povedal in dodal, da ima vino, ki zori v morju, poseben okus, tudi zaradi morja, ki se vendarle prikrade skozi plutovinast zamašek, vendar zaradi njega ni slano, da mu le poseben okus. “Imam lastno vino iz Slovenije, iz vinograda. Ko sem prvič obiskal Slovenijo, sem naletel na ta produkt; prvič, videz steklenice je unikaten, tudi samo vino je posebno, zato sem se pozanimal, kako in zakaj se to zgodi. Najprej nisem verjel, da so steklenice res v morju, mislil sem, da gre za marketinško potezo,” je bil nad videnim navdušen Schumacher.

Mrežasti zabojnik z približno 300 steklenicami je tehtal okoli 600 kilogramov. (Foto: Sašo Švigelj)

Vino je nato pokusil na čolnu, s katerim se je pripeljal s svojo številčno družbo, pokusili smo ga tudi mi in ima res edinstven okus, pa tudi steklenice so nekaj posebnega, saj bogato življenje na dnu morja na njih pusti svoj pečat. Steklenice so pokrite s koralami ter školjkami in prav vsaka med njimi je tako unikat.

Ralf Scumacher se je v Strunjanski zaliv pripeljal z luksuznim čolnom in se privezal ob školjkarsko ladjo. (Foto: Sašo Švigelj)

Namesto v kleti peneče vino Mare Santo zori v globinah, je pojasnil Rasto Tomažič iz vinarske družine Tomažič iz Goriških brd. “Zorenje v morski kleti je povsem drugačno kot v vinski. Vino v takšnih pogojih ne zaspi, a se tudi ne utrudi - gibanje morja pri vinu namreč ohrani svežino,” je pojasnil Tomažič, ki je na ogled dviga penečega vina iz “morske kleti” pripeljal Ralfa Schumacherja, ki omenjeno peneče vino streže v svojih restavracijah. Steklenice iz globin so nato odpeljali v vinsko klet Goriška Brda.


Najbolj brano