Vsiljuje se “Bog vas nima rad!”

V zadnjem tednu se je na spodnjem Vipavskem dozdevalo, kot da bi živeli v kakšni tragikomediji. Nebo nad osušenimi obdelanimi polji med Šempetrom, Dornberkom in Šempasom, ki naj bi jih namakali iz zadrževalnika na Vogrščku, so vsak dan prekrili oblaki. A dežja nič. Navadno zapiha, kar tla dodatno izsuši, in se nato nebo razjasni. Dogaja se celo, da so nedaleč stran nalivi, na ta drobec površja Zemlje pa ne pade niti kaplja.

Kmetijstvu - kar ga je tam še ostalo in kar ni vzela že letošnja pozeba - bi se tudi v takih razmerah dalo pomagati. Ampak kot poročamo že tedne, namakanje šepa. Ker zadrževalnik na Vogrščku popravljajo, ni uporaben, nadomestno črpanje vode reke Vipave pa ne zadošča, pri čemer naj bi delovale le nekatere črpalke. Med tem suša vztraja, odgovorni za namakanje pa ...

Če že Bog kmetov na spodnjem Vipavskem letos nima rad, bi jim lahko pomagali drugi. Žalostno je, da lahko zgolj obupujejo.

Vzklik “Bog vas nima rad,” ima več pomenov. Lahko izraža tudi, da se koga drži smola. Pogosteje pa pomeni, da nekdo nad drugim obupuje. In ob zadnjem odgovoru direkcije za vode na vprašanje, ali bo kot upravljalec zadrževalnika na Vogrščku izvedla nekatere zasilne ukrepe za zagotavljanje namakanja, se lahko primemo za glavo. Kajti predlagali so nam, naj se obrnemo na kmetijsko ministrstvo, ker so sami zadolženi le za sanacijo zadrževalnika.

Pozabljajo pa, da je tudi izvedba sanacije pripeljala do zdajšnjih razmer. Človeštvo zmore že dolgo graditi v vodah in čeprav ima vsaka gradnja posebnosti, je težko razumeti, da na Vogrščku niso našli načina, kako zadržati dovolj vode za daljšo sušo.

Z začetkom obnove zadrževalnika so tako dolgo odlašali, da bi se v vsem tem času lahko domislili tudi tega. Verjeli smo besedam gradbincev in direkcije, da resnih težav ne bo. Resda so vremenski pojavi nepredvidljivi, toda treba bi bilo oblikovati možne scenarije in se jim prilagoditi. Jim prilagoditi tudi način gradnje.

Če že Bog kmetov na spodnjem Vipavskem letos nima rad, bi jim lahko pomagal človek. Sploh pri nas, kjer se rado poudarja samooskrbo s hrano. Žalostno je, da se nam ob ravnanju odgovornih v tej zgodbi vsiljuje tisti obupujoči: “Bog vas nima rad!”


Preberite še


Najbolj brano