Na taboru Karajžewc popolno doživetje narave

Tabor Karajžewc, ki ga je na idiličnem sotočju Idrijce in Cerknice minuli vikend 14. zapovrstjo pripravil mladinski alternativni klub CMAK z ustaljenimi delavnicami za popolno sozvočje z naravo, ima dobro ime. Udeleženci so se nanj zgrnili iz vse Slovenije.

Vseh enajst  delavnic na taboru Karajžewc, tudi delavnica bobnanja, je bilo dobro obiskanih.  Foto: Saša Dragoš
Vseh enajst delavnic na taboru Karajžewc, tudi delavnica bobnanja, je bilo dobro obiskanih.  Foto: Saša Dragoš

STRAŽA > “Prelepo okolje, odlična energija, pester program...” sta naštevali družini iz Ljubljane, ko sta na 14. taboru Karajžewc pospravljali šotora nad Idrijco. Ob šotorišču so organizatorji - mladi člani kluba CMAK v sozvočju z lastnikom - uredili mini mestece v naravi oziroma vse, kar je za sozvočje z njo potrebno. Slednjemu je tri dnevni tabor tudi namenjen.

Ker so se za tabor, ki obuja prastara znanja o sobivanju ljudi in narave, že pred leti ogrele družine, so letos dodali več delavnic za otroke. Sami oziroma s pomočjo staršev pa so skrbno uredili bazenčke v kristalni Idrijci. Ta je sicer še pogrešala kakšno Celzijevo stopinjo za kopanje.

Prebujanje z meditacijo ali akro jogo, okrepitev duha z zvoki gonga, bobnanje, razigrane cirkuške in ognjene predstave ter večerna glasba so dobro sprejeta stalnica taborov. Nekaj takih je tudi med delavnicami - divja hrana oziroma zdravljenje z vsem, kar narava ponuja z Dariom Cortesejem in Darjo Vrana, denimo, in izdelovanje lesenih žlic z Borom Lebanom.

Vrsta delavnic - učenje majevske pisave, biodinamičnega kmetovanja, vstop v svet gliv, izdelovanje oljnega parfuma in številne druge so bile nove. Za vse je vladalo veliko zanimanja.

“Veliko nas je in ni težko zapolniti množice ponujenega. Zadovoljni smo, da se je tabor dobro prijel po vsej Sloveniji in smo ga zato skrbno pripravili. Navsezadnje tudi za nas po izgubi lastnih klubskih prostorov pomeni čisto svobodo,” je ocenil novi predsednik CMAK Sebastjan Razpet.

Svobodo, ki je omejena le z zakonitostmi in redom v naravi. Zato je v naravnem mestu edina zapoved njeno spoštovanje. Od uporabe naravnih materialov, skrbnega ločevanja odpadkov in tako vse do večernih koncertov z izvajalci, ki sodijo v koncept starih znanj in idiličnega okolja v vasi Straža.


Najbolj brano