Zrak okoli Salonita brez večjih posebnosti

Rezultati prvih štirih mesecev meritev kakovosti zraka v okolici Salonita Anhovo, ki jih je v tem času objavila agencija za okolje, kažejo podobno kot rezultati podobnih meritev v preteklosti: ni posebnosti. Edino benzena in benzo(a)pirena je bilo v zraku v Desklah več kot drugod po državi. Ampak mogoče je, da ta podatek nima nikakršne zveze z delovanjem cementarne in so za presežek omenjenih vsebin kriva individualna kurišča na drva.

Kaj je tisto, kar je pozimi v zrak v Dekslah sproščalo benzen? Foto: Leo Caharija
Kaj je tisto, kar je pozimi v zrak v Dekslah sproščalo benzen? Foto: Leo Caharija

DESKLE > Potem ko je po naročilu Občine Kanal Univerza v Novi Gorici novembra lani začela meriti kakovost zraka v tem delu Posočja, da bi določili, koliko ga onesnažuje anhovska cementarna, se je mesec kasneje podobnega lotila agencija za okolje. In po pol leta je objavila rezultate meritev v prvih štirih mesecih (od januarja do aprila).

Spremljali so več parametrov

Agencija je namestila svojo mobilno postajo v Deskle sredi decembra lani in tudi prek njene spletne strani je mogoče spremljati rezultate meritev delcev PM10, PM2,5, žveplovega dioksida, dušikovih oksidov in ozona v realnem času. Aprila je začela agencija meriti še vsebnost ogljikovega monoksida in benzena v zraku okoli Salonita Anhovo. S tako imenovanim referenčnim merilnikom pa vzorči delce PM10, ki se naberejo na filtrih naprave. Nato delce kemijsko analizira ter ugotavlja vsebnost 22 kovin oziroma kemijskih elementov, policikličnih aromatskih ogljikovodikov, anionov in kationov, organskega in elementarnega ogljika ter levoglukozana. Iz tega se lahko razbere vire delcev.

“Celovita interpretacija rezultatov meritev še ni možna,” so v delnem poročilu zapisali v agenciji. “Lahko pa rečemo, da dosedanje meritve ne kažejo odstopanj glede na druga merilna mesta v okviru državne mreže za spremljanje kakovosti zunanjega zraka,” so dodali. Rezultate v Desklah so namreč primerjali s tistimi v Novi Gorici, Ljubljani, Mariboru, Celju in Iskrbi, to je lokaciji sredi gozda, kjer agencija meri kakovost zraka brez lokalnih vplivov naselij.

Onesnažujejo drva?

Merilniki agencije v Desklah so v začetku leta zaznavali nekaj manj delcev PM 10 v zraku kot v Novi Gorici in manj kot drugod po državi. Potrdilo se je, da na zasičenost zraka z zelo drobnim prahom vplivajo razmere v Padski nižini. V delcih je agencija izmerila nizke koncentracije kadmija, svinca, arzena in niklja. Tudi ravni dušikovih oksidov so bile v zraku v Desklah bistveno nižje kot na drugih merilnih mestih mestnega ozadja, ozon prek zime nikdar ni bil problem, vsebnost žveplovega dioksida in ogljikovega monoksida pa je v Sloveniji nasploh nizka in bistveno pod predpisanimi vrednostmi.

So pa naprave v Desklah namerile višje ravni benzena kot v Ljubljani, pri čemer poleti agencija česa podobnega ne pričakuje, ker se benzen pojavlja pozimi. “Podrobnejši pregled je pokazal, da so se vrhovi benzena v Desklah pojavljali v večernih urah. Za ugotovitev vira bodo potrebnejše analize, ki bodo vključevale meteorološke podatke in podatke meritev, ki jih izvaja Univerza iz Nove Gorice,” so zapisali v agencij.

Ampak dodali so, da so pomemben vir benzena individualna kurišča in podobno naj bi veljalo za benzo(a)piren, ki so ga v Desklah namerili največ pri primerjanjih mestih.


Najbolj brano