Spoštljiv poklon mlademu angleškemu pilotu

Ob 75. obletnici strmoglavljenja letala britanskih kraljevih sil Spitfire MH980 pri vasi Suhorje, med katerim je izgubil življenje pilot Edmund Ramsbotham, so na pobudo domačinov in ob pomoči Parka vojaške zgodovine Pivka postavili spominsko obeležje.

Spomenik angleškemu pilotu so odkrili z najvišjimi vojaškimi 
častmi in  s preletom letal.  Foto: Simon Avsec
Spomenik angleškemu pilotu so odkrili z najvišjimi vojaškimi častmi in s preletom letal.  Foto: Simon Avsec

SUHORJE > Postavitev in slovesno odkritje spomenika so sicer zaradi epidemije izpeljali leto in mesec dni po okrogli obletnici tragičnega dogodka, a zato še toliko bolj slovesno.

Poseben poklon spominu nesrečnega pilota so namenili letalci 15. letalskega polka Slovenske vojske, ki so s skupino letal Pilatus PC-9 ob odkritju spomenika preleteli prireditveni prostor. Slavnostna govornika sta bila načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš ter namestnik veleposlanice Združenega kraljestva Paul Jancar, britansko vojsko je zastopal obrambni ataše podpolkovnik Christopher Day, domačine pa pivški župan Robert Smrdelj, direktor Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič in predstavniki vaške skupnosti.

Pobuda Suhorcev

Prav Suhorci so bili tudi pobudniki postavitve spomenika, 76 let so tudi negovali spomin na tragični dogodek, ki se je zgodil tik pred koncem druge svetovne vojne. 29. aprila 1945 je namreč blizu vasi, strmoglavilo britansko lovsko letalo Spitfire MH980, pri čemer je izgubil življenje pilot letala, narednik britanskih kraljevih letalskih sil Edmund Ramsbotham. V zaključnih vojnih operacijah so namreč britanski lovci kot pomoč jugoslovanskim partizanom zalezovali nemške kolone in vlakovne kompozicije. Narednik Ramsbotham tisti pomladni dan ni imel sreče, najverjetneje je bil ob nizkem preletu zadet ob eksploziji tovornjaka s strelivom in letalo je strmoglavilo. Življenje je izgubil le 19 dni pred 22. rojstnim dnem. Vaščani Suhorja so ga dostojno pokopali na vaškem pokopališču, kmalu po vojni pa so britanske vojaške oblasti posmrtne ostanke prekopale na vojaško pokopališče v Beogradu, kjer počiva še danes.

Na kraju dogodka pa o mladi žrtvi odslej priča spomenik, ki ga je na povabilo Parka vojaške zgodovine zasnoval akademski kipar mag. Jurij Smole, docent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Sam ga je tudi izdelal, in sicer iz lokalnega peščenjaka, ki upodablja rep letala Spitfire. Ena stran velikega ploščatega spomenika je grobo oblikovana in predstavlja destrukcijo sovražnika, druga, fino obdelano, pa predstavlja lepoto jeklene ptice, letala Spitfire, ki ga mnogi opisujejo kot eno najlepših letal. Naravni kamen objema stilizirana oblika roke iz spoliranega inoxa, ki simbolizira pilotov boj za življenje.


Najbolj brano