Melodije spet pred občinstvom

Po lanskih odpovedanih bodo letos vendarle zazvenele jubilejne, 40. Melodije morja in sonca. Ducat pesmi se bo v soboto, 10. julija, zvrstilo v amfiteatru Avditorija Portorož ter v neposrednem prenosu na prvem programu televizije Slovenija, Radiu Koper in prvem programu Radia Slovenija.

Glasbeniki in organizatorji so se srečali na predstavitveni tiskovni konferenci, ki jo je gostil Vinakoper.    Foto: Tomaž Primožič/FPA
Glasbeniki in organizatorji so se srečali na predstavitveni tiskovni konferenci, ki jo je gostil Vinakoper.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

PORTOROŽ > “Resnično smo zadovoljni, da so se epidemiološke razmere umirile in da bomo v amfiteatru skupaj s številnim občinstvom doživeli 40. festival Melodije morja in sonca,” je Barbara Jakomin, predstavnica za odnose z javnostmi v Avditoriju Portorož, uvodoma poudarila na četrtkovem srečanju v Kopru. V svoji dvorani je organizatorje, glasbenike in novinarje gostil Vinakoper, dolgoletni pokrovitelj Avditorija Portorož-Portorose, zaslužen tudi za uradno vino jubilejnih Melodij morja in sonca: kraljico vin malvazijo, letnik 2020.

Foto: Tomaž Primožic/FPA

Tudi nekaj rocka, jokali pa ne bodo

“Izbrane skladbe so tako glasbeno kakor besedilno zelo raznolike,” je za naš časopis povedal predsednik strokovne komisije Andrea F. “Kar nekaj je akustičnega rocka, ne samo pri bendu Gedore, ampak tudi pri Boštjanu Pertinaču, ki poje z rahlim pridihom narečja, redko slišanim na Melodijah morja in sonca. V rockovskih okvirjih zavija po kraško. Nekaj bo zelo sodobnega popa, kar zadeva produkcijo, po moji oceni pa smo se uspešno ognili poplavi harmonike, ki jo je slišati na slovenski sceni. Nekaj balad je, a festival letos ne bo sentimentalno jokajoč. Tematika morja in sonca bo prisotna, a skušali smo se ogniti banalnostim. V pesmi Eve Boto Kdo ti bo dušo dal, za katero je besedilo napisal Jan Plestenjak, je na delu skoraj ekološki pristop do morja kot vira življenja. V ospredju Melodij morja in sonca pa bo seveda ljubezen, kot na vsakem festivalu.”

Od Samuela do Eve

Večer, ki ga bo spet povezoval priljubljen voditeljski par, Lorella Flego in Mario Galunič, bosta 10. julija odprla Tinkara Kovač in dvojec 2B s prepletom njene, zadnje zmagovalne Bodi z mano do konca, in njune Kot morje, s katero sta osvojila nagrado Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca.

V tekmovalnem programu bodo, po vrstnem redu, določenem glede na dinamiko skladb, število nastopajočih in aranžma, ob živi spremljavi festivalskega orkestra pod vodstvom Tomija Puriča, nastopili: Samuel Lucas in Maja Založnik (Kdo smo?), Saša Lešnjek (Kaj bi svet brez upanja), Platana (V globino srca), Tomaž Hostnik (Ti sploh ne veš), Tatjana Mihelj (Ples v dežju), Rok Ferengja in Erosi (Mlada luna), Gedore (Ona), Gal Gjurin in Manca Fekonja (Zvezda), Sebastian (Ne spim!), Teo Collori in Franco Ceroici (Kjer se cesta konča), Boštjan Pertinač (Plima) in Eva Boto (Kdo ti bo dušo dal).

Foto: Tomaž Primožic/FPA

Žal ne bo niti ene pesmi v italijanščini

V.d. direktorja Avditorija Portorož Borut Bažec je pojasnil, da so povabilo organizacijskega odbora sprejeli Teo Collori in Franco Ceroici, Samuel Lucas in Maja Založnik ter Eva Boto, deveterico pa je med 74 prispelimi pesmimi na razpis izbrala strokovna komisija, v kateri so ušesa napeli Andrea F, Eva Cimbola, Simona Brglez, Slavko Ivančić, Alesh Maatko, Mojca Menart in Aleksander Radič. Ocenjevali so s pomočjo posebne nove spletne aplikacije, ki so jo razvili v koprskem podjetju NGN.

Lep jubilej, s katerim festival za polno desetletje prednjači pred slovensko državo, je pozdravil tudi Andrea F, predsednik komisije. Bistveno se mu zdi sodelovanje med piransko občino kot lastnico blagovne znamke MMS in nacionalno radiotelevizijo. Tovrstnih zgodb ne smemo prepuščati naključjem ali jih celo zanemariti, opozarja, saj se tu rojevajo talenti, pesmi, zimzelene melodije ...

Foto: Tomaž Primožic/FPA

Pri nekaterih od 74 prejetih skladb ocenjevalci niso imela dvomov, takoj so jih soglasno uvrstili v tekmovalni program, pri drugih so tehtali tako besedila kakor melodije, kakšno pesem so izločili, ker se je izkazala za plagiat ... “Žal pa mi je, da v letošnjem izboru ni nobene v italijanščini, ne samo kot pripadniku italijanske narodnosti, to je namreč lepa posebnost tega festivala, ki nas odpira v svet,” pravi Andrea F. Prejeli so samo dve: prvi prvi ni bila dovolj zrela glasba, pri drugi pa je bila prešibka italijanščina.

Foto: Tomaž Primožic/FPA

Zaradi drugačnih razmer letos pri glasovanju za zmagovalce ne bo sodelovalo občinstvo v Avditoriju. Dobitnika velike nagrade MMS v vrednosti 3000 evrov bodo določili glasovi strokovne žirije, izbranih radijskih postaj in javnosti s telefonskim glasovanjem. Podelili bodo še nagrade v vrednosti 500 evrov: za besedilo, glasbo in izvedbo, nagrada Danila Kocjančiča za obetavnega avtorja oziroma izvajalca pa prinaša snemanje skladbe v koprskem studiu Hendrix.

Foto: Tomaž Primožic/FPA

Tekmovalci se bodo občinstvu prvič predstavili v torek, 6. julija - koncert, ki ga pripravljajo v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož, bo zazvenel na Trgu Prekomorskih brigad. Na istem prizorišču bo na festivalski dan mobilni radijski studio, kjer se bodo od pete ure zjutraj vse do začetka festivala pogovarjali z gosti in ustvarjalci festivala, napoveduje Vanja Vardjan, odgovorni urednik razvedrilnega programa TV Slovenija. Veseli ga tudi, da bo nastopajoče v živo spremljal izvrsten orkester in da je več sodelujočih glasbenikov na pot stopilo prav na RTV-ju.

Marsikdo si še želi, da bi Melodije morja in sonca postale nekakšen slovenski San Remo, tudi piranski župan Đenio Zadkovič: “Na tej strmi poti je veliko ovir, onemogočajo nas lastni ljudje. Miselni preskok in usklajeno sodelovanje vseh deležnikov bosta osnova nadaljnjega sodelovanja, predvsem pa moramo dati več priložnosti mlajšim generacijam pri ustvarjanju tega čudovitega festivala.”

Foto: Tomaž Primožic/FPA

Vstopnice po 22 evrov bodo naprodaj v prihajajočem tednu. “Vabimo vse, da po zelo težkem obdobju za zabavno industrijo z nakupom vstopnice podprete festival in prireditve nasploh,” še sporočajo iz Avditorija. 


Komentar novinarja

Maja Pertič Gombač

MMS - misli manj sebično!

Priznajmo si: ko uho ujame napoved za MMS - 10. julija bo v Portorožu že 40. festival Melodije morja in sonca (!) -, nekaj v možganih vzklikne: hvala, komurkoli že, prihaja normalnost! Ne, seveda ne gre za to, da si ne bi mogli predstavljati življenja brez popevk, katerih rok trajanja žal večinoma preteče še pred koncem sezone, če ne že na festivalsko noč ... Na delu je predvsem občutek, da se življenje (z virusom ali brez) vrača v “dobre stare” tirnice, pa čeprav je z “dobrih ...

Preberi več

Najbolj brano