Kraško ohcet so prestavili še za eno leto

Kraške ohceti v Repnu niti letos ne bo. Epidemiološke razmere so takšne, da bi bilo neodgovorno izvesti prireditev, ki je privabila po 10.000 obiskovalcev, so soglasni vsi trije organizatorji in mladoporočenca - Dana Purič in Ivan Kerpan. A prav njuna pripravljenost, da s poroko počakata še eno leto, je organizatorje zelo razveselila, saj bodo tako prihodnje leto spet lahko pripravili pravo kraško ohcet in tako nadaljevali tradicijo, ki se je začela leta 1968.

Ivan Kerpan in Dana Purič (z leve) sta že januarja lani v družbi 
predsednice društva Kraški dom Vesne Guštin Grilanc najavila, da 
se bosta poročila na Kraški ohceti. A  dober mesec kasneje je 
udarila pandemija in ohcet za nekaj časa zamrznila. Foto: Marica Uršič Zupan
Ivan Kerpan in Dana Purič (z leve) sta že januarja lani v družbi predsednice društva Kraški dom Vesne Guštin Grilanc najavila, da se bosta poročila na Kraški ohceti. A dober mesec kasneje je udarila pandemija in ohcet za nekaj časa zamrznila. Foto: Marica Uršič Zupan

REPEN > “Po tehtnem razmisleku in glede na zdajšnje razmere oziroma na epidemično stanje, ki je še vedno nedorečeno tudi kar zadeva pravila združevanja na odprtem in obnašanja posameznikov, pa tudi zaradi prenizkega števila precepljenih ljudi, smo se odločili, da Kraško ohcet prenesemo na prihodnje leto. Za enoletnim premikom pa je velika želja in volja vseh, da se ohcet izpelje, tako kot smo jo doslej,” je prejšnji teden sporočil Edi Kraus, predsednik Zadruge Naš Kras. Prav ta zadruga je leta 1968 prenovila staro kraško hišo v Repnu v etnološko Kraško hišo in za njeno slovesno odprtje septembra pripravila prvo Kraško ohcet.

Preveč tveganj za tako množično prireditev

Prireditev je rasla in se razširila na več dni ter še na sosednji vasi Col in Poklon. Od leta 1993 pri organizaciji sodelujeta tudi društvo Kraški dom in Občina Repentabor in tako so v najboljših letih z lepim vremenom na eni največjih slovenskih prireditev na Tržaškem našteli tudi do deset tisoč obiskovalcev.

Ivan Kerpan, “čakajoči” ženin Kraške ohceti

“Prenesemo, druge izbire ni. Bomo pač počakali in zdržali.”

“Če bi jih prišlo samo polovico te številke, je za današnje razmere to preveč tvegano. Zelo, res zelo nam je žal, a situacija je taka, da ne vemo, kaj nas čaka niti čez nekaj dni, kaj šele čez nekaj tednov in mesecev, zato drugačne odločitve nismo mogli sprejeti,” dodaja predsednica društva Kraški dom Vesna Guštin Grilanc.

Mladoporočenca čakata že od januarja lani ... in bosta še

A v tej slabi novici je tudi nekaj pozitivnega: mladoporočenca Dana Purič in Ivan Kerpan, ki sta se nameravala na Kraški ohceti poročiti že lani, a so zaradi epidemije dogodek odpovedali, sta namreč pripravljena poroko odložiti še za eno leto: “Lani so se poleti razmere sicer nekoliko izboljšale in je vlada omilila ukrepe, potem je bilo treba avgusta na vrat na nos znova uvesti ostrejša pravila. Letos glede na okužbe ne vemo, kaj bo čez mesec dni, kaj šele, kaj bo čez tri, štiri mesece. Zato bi bilo preveč tvegano, ko bi se v dani situaciji lotili organizacije tako pomembnega dogodka, tako z najine strani kot s strani organizatorjev. Prenesemo, druge izbire ni. Bomo pač počakali in zdržali,” je potrdil že v drugo “prestavljeni” ženin Ivan Kerpan. A bosta skupaj z bodočo nevesto počakala, ker si želita poroko v res veselem in prazničnem vzdušju.

“Mlademu paru gre res vsa zahvala, da sta pripravljen počakati s poroko še eno leto, da bo praznik res tak, kot je za Kraško ohcet običaj,” pravi županja občine Repentabor Tanja Kosmina. In dodaja: “Seveda smo vsi skupaj zelo pričakovali letošnjo izvedbo Krake ohceti, pripravili smo vse potrebno - finančno, organizacijsko, vse, a žal nam epidemiološko stanje ne dovoljuje izpeljati praznik tako, kot bi ga radi. Kraška ohcet je namreč eden največjih zamejskih praznikov, ki privabi na Kras več tisoč ljudi, zato bi to pomenilo preveliko tveganje. Preveč ljudi še ni cepljenih.”


Najbolj brano