Nova Gorica bo le dobila svoje Križanke

Po 30 letih čakanja bo Nova Gorica le dobila zunanje gledališče za stavbo SNG, nekakšne “novogoriške Križanke”, ki bodo tudi poleti omogočile vrhunske kulturne prireditve. Za prvo fazo je ministrstvo za kulturo letos obljubilo dva milijona evrov.

 Foto: Mitja Marussig
Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA > Približno 30 let po tem, ko so v arhitekturnem biroju Ravnikar Potokar narisali načrte za zunanji avditorij za stavbo gledališča, se ideja uresničuje. Od leta 2012 je del prostorskega načrta Kulturni center, mestna občina pa nikoli ni uspela zbrati denarja ali za to prepričati države, ustanoviteljice SNG Nova Gorica.

Dva milijona bo dalo ministrstvo za kulturo

Do pred kratkim, ko je ministrstvo za kulturo odprlo mošnjiček. “Gradnjo amfiteatra bo ministrstvo financiralo iz integralnih sredstev. Predvidenih je okrog dva milijona evrov,” so nam potrdili na ministrstvu za kulturo, kjer dodajajo: “To bo svojevrsten poklon ministrstva Novi Gorici, evropski prestolnici kulture.” Z več kot 500 sedeži bo to največje prizorišče te vrste daleč naokrog.

Maja Jerman Bratec, direktorica SNG Nova Gorica

“Upamo si trditi, da bo to eno lepših, boljših in predvsem funkcionalnih zunanjih prizorišč, namenjenih kulturi.”

Projekti za zunanje gledališče so bili narejeni že pred 30 leti, zdaj se bodo uresničili. Za prvo fazo sta na voljo dva milijona. (foto: Mitja Marussig)

Zadeve se bodo odvile dokaj hitro. Občina na ministrstvo zdaj prenaša zemljišča. “Aneks za prenos je že pripravljen in usklajen, v kratkem gre na vlado,” pojasnjuje podžupanja Damjana Pavlica, na ministrstvu to potrjujejo. Kot pravi županov svetovalec za prostor Domen Mozetič, bodo projekt izvedli v dveh fazah. V prvi, za katero je ministrstvo zagotovilo dva milijona, bodo zgradili oder in tribune, v sklopu slednjih pa še javne sanitarije, nastavljeno bo vse za poglobitev dela za orkester. V naslednji fazi, za katero bo treba še dobiti denar, so predvideni premični nadstrešek nad prizoriščem, da bo uporabno tudi v primeru padavin, in servisni prostori pod zemljo. “Vsekakor bi ministrstvo želelo gradnjo začeti čim prej,” na ministrstvu odgovarjajo na vprašanje, kdaj naj bi gradbinci prišli na prizorišče. Mozetič pravi, da je datum težko napovedati, ker je treba izvesti še veliko postopkov. Ministrstvo mora skleniti pogodbo o izvajanju, načeloma z birojem Ravnikar Potokar, ki bo naredil projektno nalogo, idejni projekt in projekt za gradbeno dovoljenje. Ko bo to pridobljeno, bo treba izbrati izvajalce. “S postopki hitimo, kar se da, vse delamo na tem, da bi začeli že letos. Mestna občina sočasno pomaga tudi pri prostorskih aktih,” navaja.

Domen Mozetič, svetovalec župana za prostor

“S postopki hitimo, kar se da, vse delamo na tem, da bi začeli letos. Mestna občina sočasno pomaga tudi pri prostorskih aktih.”

Jerman Bratec: “To je odlična pridobitev”

Damjana Pavlica je zadovoljna, da bo mesto dobilo prvo novo infrastrukturo na področju kulture, kar je izjemno pomembno za izvedbo projekta EPK 2025. “V SNG smo neizmerno veseli, srčno upamo, da se bo gradnja začela že v letošnjem letu,” pa pravi direktorica SNG Maja Jerman Bratec in dodaja, da bo mesto končno dobilo izjemno in nujno potrebno prizorišče. Z njim bo upravljal SNG. “Upamo si trditi, da bo to eno lepših, boljših in funkcionalnih zunanjih prizorišč, namenjenih kulturi. To bo odlična pridobitev, ker bo tam moč uprizoriti ne le gledališke dogodke, ampak tudi vrsto koncertov, baletnih predstav, kasneje računamo tudi na možnost gostovanj opernih predstav, seveda je tu še cela vrsta možnosti za ljubiteljsko kulturo. To ni samo priložnost za Novo Gorico, ampak za celotno goriško regijo, nenazadnje takega prizorišča, namenjenega kulturi, tudi daleč preko meje ni,” poudarja Jerman Bratec. Kot dodaja, ne računajo le na občinstvo iz Goriške, ampak “tudi na veliko število obiskovalcev iz vse Slovenije in nenazadnje tudi iz Italije in Avstrije.”

2

milijona evrov je za letos obljubilo ministrstvo za kulturo za gradnjo prve faze zunanjega prizorišča SNG


Najbolj brano