Prireditev Odprta meja že 40 let povezuje

22. marca vsako leto Občina Hrpelje-Kozina organizira pohod oziroma prireditev Odprta meja, letos že 40-krat. Zaradi trenutnih razmer skupinskega pohoda ne lani ne letos ni bilo, sta pa tako hrpeljsko-kozinska županja Saša Likavec Svetelšek kot župan Občine Dolina posnela poslanico, ki je objavljena na facebookovih straneh, pripravljajo pa tudi še film.

Tako množični so pohodi (na fotografiji  je zadnji, leta 2019) Odprta 
meja med Beko in Botačem.  Foto: vir Občina Hrpelje-Kozina
Tako množični so pohodi (na fotografiji je zadnji, leta 2019) Odprta meja med Beko in Botačem.  Foto: vir Občina Hrpelje-Kozina

BEKA, BOTAČ > Leta 1981 je bila na pobudo prebivalcev ob meji prvič izvedena prireditev Odprta meja, ki je takrat postala tradicionalna. Ideja o dnevu prostega prehoda brez prisotnosti varnostnih organov je bila za leto 1981 izredno pogumna. Državna meja namreč ni ločevala le dveh držav, temveč tudi dva različna sistema.

Skromno, a bogato

“Odprta meja 22. marca leta 1981 je ob svoji skromnosti obogatila idejo odprtosti v našem prostoru in je zato tudi še danes tako živ in aktualen dogodek,” v poslanici pove županja Saša Likavec Svetelšek.

Rdeča nit vseh dosedanjih prireditev je pohod po Poti prijateljstva, ki poteka med posameznimi kraji v občinah Hrpelje-Kozina in Dolina ter večji del po dolini Glinščice. “Ta dogodek je priložnost, da se ljudje z obeh strani meje družijo, prijateljujejo, obujajo spomine. Je opozorilo politiki, ki meje tudi fizično zapira, predvsem zaradi migracij. A mi smo 100-odstotno proti kakršnemu koli zapiranju meja,” opozori župan Doline Sandy Klun.

“Danes se nam zdijo odprte meje v Evropi samoumevne, a sedaj, ob migrantski krizi in ukrepih zaradi covida-19, se šele dobro zavedamo, kaj pravzaprav pomeni odprtost meja,” dodaja Likavčeva.

Po Poti prijateljstva tudi izven prireditve

Idejo Odprte meje je hrpeljsko-kozinska občina leta 2011 prenesla naprej na mejo z Obćino Lanišče na Hrvaškem in jo vse odtlej praznujejo na nedeljo, najbližjo 7. septembru, postala pa je tudi osnova za občinski praznik Občine Hrpelje-Kozina.

“Žal tako lani kot tudi letos pohoda po Poti prijateljstva ni bilo mogoče organizirati zaradi varnostnih ukrepov ob koronavirusu. Če pa aktualni ukrepi omogočajo vstop v sosednjo Italijo in gibanje na sploh, se lahko v spomin na Odprto mejo zainteresirani podajo sami po Poti prijateljstva. Je krožna pot in označena,” sklenejo na občini.

Začetek Poti prijateljstva je na Beki pri karavli, sledi spust strmejši atraktivni poti do Botača, vračanje po položnejši poti do Beke k cerkvi sv. Lovrenca. Čas hoje je približno dve do tri ure.

Poslanica, ki sta jo ob obletnici Odprte meje podala županja Likavec Svetelšek in župan Klun, je v obliki kratkega filmčka (avtorica je Elena Husu, snemalec pa Antonio Giacomin) objavljena na facebookovi spletni strani Občine Hrpelje-Kozina, obe občini skupaj pa bosta pripravili še dokumentarec o Odprti meji, ki bo nekakšen pregled 40 let te prireditve.


Najbolj brano