Spodbuda potrošnikom in proizvajalcem

Inštitut za nutricionistiko, ki že od leta 2015 razglaša najbolj inovativna živila, je za osrednjo temo letošnjega izbora opredelil polnozrnata živila. Med drugimi je naslov dobila družba Engrotuš za pirin kruh z drožmi, ki ga po recepturi Ane Roš pripravljajo v Pekarni Geršak v Celju.

V letošnji izbor je bilo prijavljenih 81 živilskih izdelkov, približno polovico so jih predlagali proizvajalci, druge pa potrošniki. Več kot polovica izdelkov je prejela ugodno oceno za prehransko sestavo, kar je ključni kriterij pri izboru, zato so se uvrstila v finalno ocenjevanje. Glavna cilja izbora, ki je letos potekal sedmič, sta ozaveščanje potrošnikov, da prepoznajo izboljšana živila in spodbujanje gospodarstva pri razvoju živil z ugodnejšo hranilno sestavo. Odziv na tokratni razpis je bil kljub pandemiji podoben kot v minulih letih, je povedal Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.

Zdrava hrana

Podobno kot v minulih letih je bilo tudi to, da so priznanja prejele tako kmetije kot različno velika živilska podjetja. Nagrade so prejeli Engrotuš v sodelovanju z Ano Roš in Pekarno Geršak za pirin kruh z drožmi, kmetija Kukenberger v sodelovanju s kmetijo Kastelic za ekološki jogurt domače jabolko, Ljubljanske mlekarne za sadni skutici Mu Muki borovnica in malina, Mercator IP za izdelke iz linije Minute, in sicer za izdelke iz bulgurja, kamuta in črnega riža z zelenjavo, Žito za linijo brezglutenskih kruhov Be free in Malinca v sodelovanju s podjetjem BeLife za brezalkoholno pijačo kombuča z okusom maline. Izobraževalni center Piramida Maribor je prejel posebno nagrado za inovativnost izdelkov iz študentskih programov za pirin polnozrnati kruh z manj soli.

Več ugodnih učinkov

“Razvoj inovativnih, zdravju koristnih živil je koristen za celotno agroživilsko verigo. Spodbuja tako pridelavo kot predelavo lokalne hrane, proizvajalcem omogoča trženje tovrstnih živil, potrošniku pa omogoča raznoliko ponudbo in izbiro. Vse to je koristno tako za razvoj podeželja, razvoj podjetij kot tudi za zdravje potrošnikov in naše okolje,” je ob razglasitvi letošnjih najbolj inovativnih živil dejal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek.

V minulih letih je šlo že več priznanj na Primorsko. Kmetija Žgajnar s Studenca pri Postojni je večkrat prepričala z mlečnimi izdelki, ajdovski Mlinotest je lani dobil priznanje za polento naše none z ajdo, Mlekarna Planika Kobarid pa leta 2018 posebno nagrado za inovativnost pri spodbujanju lokalne pridelave in predelave živil.


Najbolj brano