Kaj nam pa morejo, saj smo oblast!

Kaj nam pa morejo, si prepeva nad močjo oblasti navdušena vlada že ves čas epidemije. Novi umotvor je obvezno testiranje trgovcev in celo kupcev. Zato, ker je treba porabiti kupljene dvomljive hitre teste kripto-dečkov. Kaj nam pa morejo, si žvižga tudi, ko ignorira strokovne predloge epidemiologov za rahljanje omejitvenih ukrepov. Ne moreš kar povprek sproščati! Narod je treba imeti na vajetih, slednje le občasno zrahljati, ko ljudstvu res prekipi, nato uzde znova zategniti. Vendar ne sebi, se smeji minister Počivalšek, ko so morali ob obisku v Prlekiji zanj in “kompanjone” odpreti gostilno in menda poklicati kuharja!

Ni torej čudno, da ljudje skoraj več ne verjamejo podatkom o številu testiranih in številu okuženih s covidom-19 na dan. In dvom se, žal, nenehno krepi. Ljudje poudarjajo, da iz dneva v dan upada število okuženih predvsem zato, ker so starši in osnovnošolci jasno demonstrirali, da hočejo v šolo in ko odprtje šol zahtevajo vsi osnovnošolci in srednješolci.

Vladi je pomembno, da odreja, določa in odloča ter tako nadzira vse in vsakogar. Izjeme pa so izbranci - ministri, strankarski kolegi, pristaši, prijatelji. Tem je, kljub strogim prepovedim, dovoljeno vse. Tega se dobro zaveda minister Počivalšek, kar je v slogu “Kaj nam pa morejo, saj smo oblast!” znova dokazal v Prlekiji.

A ljudje zdaj že tudi svarijo, da bo sprostitve konec že po tednu, dveh ali treh, saj bo vlada pograbila svarilo in tudi nevarnost za Slovenijo - širitev angleškega, afriškega ali kakršnegakoli že novega nevarnejšega seva virusa, ki bo ogrožal tudi naše prebivalstvo. To bo kot nalašč za ukrep vnovičnega zaprtja ljudi doma, vse do poletja.

Obetaven podatek, kako epidemija upada, je šel nedavno težko z jezika prvemu možu NIJZ Milanu Kreku, ki je na vladni tiskovni konferenci le bežno pokazal tovrstne grafe. Grdo se je zapletel, saj je moral - najbrž premierju na ljubo - to nekako zanikati. Tako je izustil stavek, ki je postal znan in tarča posmeha, saj je povsem brezsmiseln: število okuženih upada in hkrati tudi rase! Ima pa poslej celo Krek po odločitvi Urbanije iz Urada za komuniciranje prepoved javnega nastopanja. Enako prepoved je Urbanija odredil tudi infektologinji Beovićevi, vodji vladne strokovne posvetovalne skupine, sicer predane SDS. Ker pa je tudi zdravnica, že zato ne more in ne sme lagati javnosti ali prikrojevati dejstev.

Nima pa infektologija v epidemiji enake teže kot epidemiologija, ki mora imeti glavno besedo. Fafangel je specialist epidemiolog. Žal nima glavne in zadnje besede, ker si to prilašča premier. Ki se požvižga na Fafanglove izkušnje in znanje, čeprav strokovnjak že ves čas predlaga, kaj bi morala vlada narediti in kako naj vodi boj z epidemijo. A ker nasprotuje manipuliranju, nadzoru za vsako ceno, zastraševanju in ukazovanju, sta s premierjem vsak na svojem bregu prepada.

Fafangel tudi ni predlagal obveznega testiranja trgovcev in vseh v storitvenih dejavnostih, da lahko delajo in prodajajo blago. Zakaj torej zdaj ta obveza? Ker je treba porabiti kupljene hitre teste, ki jih je Slovencem s pomočjo dobrih zvez v vladi podtaknila peščica kripto-dečkov. Testi so še kar v uporabi, čeprav se, od kar jih je vlada vpeljala, nenehno potrjuje njihova nezanesljivost. Praviloma ob skoraj hkratnem preverjanju še s PCR testi ti ovržejo skoraj vsak primer s hitrim testom potrjene okužbe. Kar je zelo nevarno. Če ti dvomljivi hitri testi prikazujejo lažno pozitivne, zagotovo prikazujejo tudi lažno negativne! Kar je zelo nevarno za ožjo in širšo okolico ter za celotno prebivalstvo. Bo kdo za to odgovarjal? Skoraj zagotovo ne, saj bi moral pljuniti v lastno skledo.

Nihče v vladi tudi ne bo priznal, da ni cilj testiranja trgovcev zaščita v trgovini zaposlenih in njihovih strank. Če bi bil to cilj, bi trgovce zaščitili že v prvem valu, ko niso imeli niti mask niti razkužil na blagajnah trgovin. Šele v drugem valu so zaposlene na blagajnah zavarovali z zaščitnimi pregradami.

Ta vlada zagotovo ne bo odgovarjala za stihijsko delo in sprejemanje odločitev na vrat na nos, ki so si celo nasprotujoče. Sprejete nepremišljeno, zaletavo in nestrokovno povzročajo naval, vrste, nejevoljo, prometne zamaške in še vrsto drugih zagat. Tudi stroške in škodo; materialno in na zdravju ljudi. Da je to res, ne manjka dokazov. Eden takih je barvanje regij s semaforjem glede na okužbe - od črne do zelene. Še januarja je bila skoraj polovica države črne, preostali del rdeč. Že takrat je bilo jasno, da bo Koroška vsak čas oranžna in kmalu zelena. Pa tudi še kakšen drugi del države. To pa ni bilo všeč premierju, saj bi morala vlada tam odpraviti večino ukrepov. Zato je raje državo poenotil v rdeče! Čez noč, kot pač to ta vlada počne. Dokaz je tudi uvedba obveznega potrdila - negativnega izvida testa za vse delovne dnevne migrante. Ti so si, ker do testiranja niso uspeli priti čez noč, morali pri delodajalcih čez mejo izprositi dan dopusta. Že naslednji dan je vlada to odredbo preklicala! Kar je dokaz nesposobnosti odgovorne, zrele presoje.

Vrhunec neverjetnih odločitev sta obvezen negativni test za lastnike psov ob obisku pasjega negovalnega salona in testiranje branjevk. Pa kaj gredo na striženje lastniki psov ali njihove živali? Saj psa lahko predaš in prevzameš na vhodu in tam brezstično plačaš račun. A se z branjevkami na tržnici poljubljamo, ko kupujemo solato in korenje? A vladi je pomembno, da odreja, določa in odloča ter s tem nadzira vse in vsakogar. Ne vseh, izjeme so izbranci - ministri, strankarski kolegi, njihovi pristaši in prijatelji. Tem je, kljub strogim prepovedim, dovoljeno vse. Tega se dobro zaveda minister Počivalšek, kar je v slogu “Kaj nam pa morejo, saj smo oblast!” znova dokazal v Prlekiji. Tamkajšnja obrtna zbornica ima sejno sobo, ki zanj in njegovo druščino očitno ni dovolj dobra. Zato so morali odpreti bližnjo gostilno in poklicati tudi kuharja. Ko se je to razvedelo, se oštir in zaposleni v ministrstvu izgovarjajo, da so vsi pili le vodo in radensko!

Bolj trapastega izgovarjanja ni mogoče najti. Kot tudi ne trditve, da so gostilne v poslovne namene in ob radenski lahko odprte. O ministru pa ne kaže izgubljati besed ...


Preberite še


Najbolj brano