Participacija od mladih postopno na vse

Rezultat prvega participativnega proračuna, ki naslavlja mlade, je nabor 42 pobud, skozi sito jih je šlo 28. Za tiste, ki jih bodo mladi v soboto izbrali, bodo iz proračuna v letošnjem letu namenili 20.000 evrov. Za glasovanje se je preko spletne strani treba prijaviti do danes zvečer do 20. ure.

Na tolminskem  igrišču Na logu nogometaši upajo na umetno 
travo. Foto: Neva Blazetič
Na tolminskem igrišču Na logu nogometaši upajo na umetno travo. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > V minulih dneh so vsa gospodinjstva v tolminski občini prejela obvestilo, da lahko mladi od 15 do 30 let glasujejo za pobude, za katere bo občina zagotovila 20.000 evrov. Na izbiro jih je 28 v vrednosti od 500 do 3000 evrov z različnih koncev Tolminske, vsak lahko glasuje za tri. Vsi, ki želijo glasovati, se morajo najkasneje do danes do 20. ure registrirati v volilni imenik. To lahko storijo preko obrazca na spletni strani www.mladapobuda.si. Na dan glasovanja, torej jutri, bodo ob 8. uri na svojo e- pošto prejeli povezavo, preko katere bo možno do 19. ure anonimno oddati glas za največ tri predloge.

Upajo na več denarja v prihodnje

Participativni proračun, ki pri ostalih občinah ni novost, Občina Tolmin uvaja prvič, predvsem na pobudo SD. Sodi v sklop lokalnega programa za mlade do leta 2022. “Začenjamo z malo denarja, upamo, da ga bo v prihodnje na voljo več. V tej smeri si bomo prizadevali in to ne le za projekte, ki bi zadevali mlade, temveč za vse,” pojasnjuje svetnik SD in predsednik komisije, ki je oblikovala pravila za participativni proračun za mlade Peter Kavčič. Podpira ga podžupan Tomaž Štenkler, tudi SD, ki meni, da bo v prihodnje za participativni proračun treba nameniti več denarja. Novogoriška občina, denimo, v ta namen rezervira že okoli pol milijona evrov.

Na podeželju so organizirani

Kot pravi Kavčič, je v Občini Tolmin 1600 mladih, ki so upravičeni do glasovanja. “Upamo, da se jih bo odzvalo vsaj 20 odstotkov. Glede na številne pobude pričakujemo, da jih bo sodelovalo več,” se nadeja. Na vprašanje, ali bi večje število mladih v občinskem centru Tolminu lahko povozilo pobude, ki so jih predlagali na podeželju, odgovarja: “Menim, da se to ne bo zgodilo, ker so na podeželju dobro organizirani. Bomo videli, kako se bo izteklo. Če bo treba, bomo sistem nadgradili.”

Med pobudami, ki jih občina lahko uresniči, je sanacija nogometnega igrišča Na Logu v Tolminu s položitvijo umetne trave. Na igrišču v Gabrjah bi začrtali tenis igrišče in postavili mrežo zanj. Med predlogi je tudi ureditev fitnes centra na prostem v Tolminu. Žabče upa na košarkarske koše na svojem urejenem igrišču. Nov večnamenski objekt na Šentviški Gori si obeta biljardno mizo. V tolminskem mladinskem centru se nadejajo opreme za glasbeno sobo in še bi lahko naštevali.


Najbolj brano