Repa za mladost v telesu

Sreča in mladost imata več pomenov. S srečo lahko poimenujemo že razigranost in vedoželjnost enoletnika, ki s prvimi, še negotovimi koraki raziskuje svet okoli sebe. Mladost otroka, ki si trga hlače po vejah domačih dreves in ustvarja domišljijski svet s pomočjo igrač. Ali mladost marljivega šolarja, razpetega med številkami aritmetike, koti geometrije in prvo simpatijo. Mladost plesnega para, ki v vrtincu hitrih osmink niti ne čuti tal ... Ali igrivo mladost mladoporočencev, ki ne vidita ovir v življenju. Mladost podjetnika, ki smelo začenja nov posel. Morda mladost, ki čuti novo prebujenje ...

In kaj je mladost v telesu, ki ne pozna meja, ne šteje dnevov in let? To je mladost vsakogar, ki vedrega razpoloženja in poln smelega optimizma načrtuje svojo prihodnost. Mladost v telesu čutimo znotraj sebe in jo razkazujemo navzven. Mladost krvi, ki prek mladih žil s kisikom oplaja vse celice našega telesa, iskri možgane, budi želje in veselje, krepi mišice in kosti in gladi našo kožo.

V tem prvem članku v letošnjem letu sem za to mladost, ki jo opisujem, izbrala prav repo in repne cime. Jedi iz repe in z repo sem v sredo občudovala na Lokvah nad Novo Gorico na kmetiji Winkler sredi mogočnega Trnovskega gozda. Gospa Martina Gorjan Sulič je pripravila pravo razkošje jedi iz repe in repnih cim, vem pa, da je v marsikateri kuhinji že prve dni tega leta zadišalo prav po repi. Seveda ste bili nekateri navdušeni nad zeljem in jedli tri dni sarme in še v zamrzovalnik ste jo dali. Kmet, ki prinaša k nam zelenjavo, je rekel, da je bilo letos rekordno povpraševanje po repi in mu jo je že zmanjkalo. To pa že nekaj pomeni, mar ne?! Vsi si želimo mladosti in prav repa nam da več mladosti v žilah, kosteh, kitah, laseh, koži in tudi mladost razmišljanja in mišljenja.

Repa koristi vsemu telesu

Repa je stara kulturna rastlina in do krompirja je bila najpomembnejša gomoljnica za prehrano. Ima prijeten, nekoliko oster in sladkast okus. Repa koristi vsemu telesu. Še bolj kot zelje očisti telo, zato je dobro, da jo uživamo po božičnih in novoletnih praznikih. No, tudi sicer, saj čiščenje telesa pogosto potrebujemo. Še zlasti odločno očisti sečne poti in vse “kotičke”, kjer zastaja sečnina. Žveplene snovi v repi razmaščujejo jetra, očistijo kri nevarnih snovi in jih z urinom izločijo iz telesa.

Zakaj si z repo podaljšamo mladost? In kaj sploh določa mladost? Eden od odločujočih dejavnikov, ki zavirajo naše staranje s pomočjo prehrane, je količina glutationa, ki v svoji molekuli vsebuje žveplo. No, glutation je tudi v vseh drugih križnicah. Za mnoge znanstvenike je glutation najpomembnejša molekula, ki jo telo potrebuje, da ostanemo zdravi in celično mladi. Čim višja je raven glutationa v krvi, tem mlajši smo. Naše telo samo izdeluje svoj lastni glutation, vendar nekako v četrtem desetletju začne nastajanje glutationa postopno pešati. Prav križnice - repa, zelje, cvetača, brokoli, hren, brstični ohrovt, rukola, ohrovt, pa tudi orehi, pomaranče, grenivke, korenje, beluši, paradižnik, presna špinača, neolupljen krompir in avokado še dodatno pospešijo nastajanje glutationa. Ta proces nastanka glutationa pa vzpodbujata še vitamin C in mineral selen.

Torej solata ali namaz z repnih cim, česna, oljčnega olja in dodatkom oreščkov je zadetek v polno. Žveplo v repi sodeluje tudi pri nastajanju heparina; ta je najpomembnejši našemu telesu lasten antikoagulant, zato je repa zelo dobra obramba pred krvnimi strdki. Pomembno vlogo imajo žveplene snovi tudi pri nastajanju inzulina za uravnavo krvnega sladkorja ter keratina, brez katerega nimamo dobrih las in nohtov. Žveplo spodbuja tudi nastajanje hrustanca in mazalne tekočine med hrustančnimi ploščicami ter vezivnih kit.

Pravo bogastvo vitaminov in mineralov

Med vitamini vsebuje repa ob vitaminu K1 tudi vitamine skupine B, med njimi B1 zoper pozabljivost, vitamin B2 proti dermatitisu, vitamin B9 ali folno kislino za izdelavo hormonov sreče ter vitamin C. V maščobah topen vitamin K1 v repi, imenovana filokinon, je nujen za vezavo kalcija z beljakovino ostekalcin; šele skupaj lahko nastane nova kostnina. Vitamin K1 celi rane, saj skrbi za pravilno strjevanje krvi. Pomaga tudi pri krvavitvah ob menstruacijah in menopavzi ali pri slabem celjenju ran. Prav tako je vitamin K1 nujen za preprečevanje želodčnih in črevesnih motenj.

Repa vsebuje kar precej mineralov. Poleg kalcija je v njej zelo ugodno razmerje med kalijem in natrijem ter fosforja in magnezija. Repne cime oziroma repni listi, ki poženejo iz gomolja, imajo skoncentriranih še več vseh koristnih snovi. Svoj vpliv na zdravje pa dajo še klorofil in grenčine, ki jih je v teh poganjkih obilo.

Bogat vir antioksidantov

Repa je bogat vir antioksidantov, ki zavirajo staranje in preprečujejo nastanek kroničnih bolezni. Glukozinolati v repi pa naj bi preprečevali celo raka.

Repa pa vsebuje še nekaj posebnega za človeka. To so fitoncidi, eterične spojine z žveplom, ki varujejo pred boleznimi, blažijo stres, pomirjajo in krepijo možgansko delovanje. Ko blanširate repne cime, nikar ne zavrzite vode, v kateri ste jih pripravljali, ampak jo uporabite za kuho naprej ali jo popijte, ustna votlina in grlo vam bosta hvaležna.

Kaj pa kisla repa? Skisana repa je naravni prebiotik in probiotik. Kot prebiotik je repa hrana za dobre bakterije v črevesju, te pa delujejo probiotično in uravnavajo procese prebave v črevesju in odločilno vplivajo na zdravje črevesja.


Najbolj brano