Veleposlanik pred virtualnim srečanjem Logarja in Di Maia: “Raven odnosov je dobra, kot že nekaj časa ni bila”

Slovenski minister za zunanje zadeve Anže Logar bi se moral po prvotnih načrtih danes v Rimu srečati z italijanskim kolegom Luigijem Di Maiom, a ker je Di Maio v samoizolaciji, bo srečanje potekalo virtualno. Se bo pa dan zatem Logar mudil v Vatikanu. Zunanja ministra Di Maio in Logar bosta pregledala dvostranska srečanja v letu, ki se bliža koncu, priložnost pa bo tudi za oceno stanja vprašanj, povezanih s slovensko narodno skupnostjo v Italiji.

Tomaž Kunstelj Foto: Arhiv Primorskega dnevnika
Tomaž Kunstelj Foto: Arhiv Primorskega dnevnika

RIM > “Ni dvoma, da bosta ministra Logar in Di Maio govorila o tem, kako napreduje, kar je bilo dogovorjeno julija ob srečanju obeh predsednikov in ob podpisu protokola o vračanju Narodnega doma,” je povedal veleposlanik Republike Slovenije v Rimu Tomaž Kunstelj.

Ob stoletnici požiga Narodnega doma v Trstu sta predsednika Sergio Mattarella in Borut Pahor poleg skupnega poklona v Bazovici na tržaški prefekturi podpisala sporazum o soglasju vrnitve Narodnega doma slovenski narodni skupnosti v Italiji. Ustanovljena je bila Fundacija Narodni dom, ki bo, ko bo s pravno-formalnega vidika vse urejeno - in ravno ta plat bo najbrž predmet pogovorov zunanjih ministrov - prevzela lastništvo Fabianijeve palače v Ulici Filzi.

“Slovenija bo branila interese na morju”

Državni sekretar na MZZ Gašper Dovžan pa je na včerajšnji seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko povedal, da Slovenija dogajanje glede izključne gospodarske cone budno spremlja, saj ima kot obmorska država vitalne interese na morju in jih bo še naprej branila. “Ne gledamo pa na to kot na dramatičen in nepričakovan zasuk,” je dejal Dovžan in dodal, da ministrstvo "zasleduje slovenske interese, a brez nepotrebne živčnosti". Poudaril je še, da morajo biti obmorske države, ko gre za režime, vključene, da se vsi interesi ustrezno zaščitijo in da razvoj ne gre v smeri prekomernega izkoriščanja okolja in virov. STA

Bliža se 20. obletnica zaščitnega zakona

“Druga stvar, ki nas bo ravno tako vse še nekaj časa zaposlovala, je vprašanje volilnega zakona oziroma njegovih sprememb. Ministra Logar in Di Maio bosta pregledala, kakšne so trenutne razmere na tem področju in kje se da še karkoli narediti,” je še povedal Kunstelj. Februarja bo namreč minilo 20 let od sprejetja zaščitnega zakona, v katerem je v 26. členu zapisano, da mora zakon, ki normira izvolitev v senat in poslansko zbornico, predvideti določila za olajšano izvolitev predstavnikov slovenske narodne skupnosti. Do zdaj se to še ni zgodilo.

Glede komunikacije med Italijo in Slovenijo, tudi v povezavi z usklajevanjem protikoronavirusnih ukrepov ali vprašanj, ki zadevajo “prepustnost” meje, Kunstelj pravi, da komunikacija poteka dobro: “Vsi sogovorniki, vsaj za tisto, kar sam vem, potrjujejo, da je nivo odnosov tak, kot že nekaj časa ni bil.”

Februarja bo minilo 20 let od sprejetja zaščitnega zakona, v katerem je zapisano, da mora volilni zakon predvideti določila za olajšano izvolitev predstavnikov slovenske narodne skupnosti.

Med temami pogovora je poleg slovenskega predsedovanja EU v drugi polovici prihodnjega leta pričakovati še pogovor o italijanskih načrtih za razglasitev izključne gospodarske cone v Jadranu. Logar je ob tem pred kratkim dejal, da v povezavi z izključnimi conami v Jadranu od evropskih partneric pričakuje ravnanje v evropskem duhu.

Pri vatikanski smreki

Bo pa vodja slovenske diplomacije kljub drugačni obliki srečanja z italijanskim kolegom vseeno odpotoval v Rim, saj ima v petek obisk pri Svetem sedežu. Sestal se bo s tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami nadškofom Paulom Richardom Gallagherjem, sprejel ga bo tudi državni tajnik Svetega sedeža kardinal Pietro Parolin. Predvideni so pogovori o aktualnih razmerah v Evropi in svetu s poudarkom na humanitarnih vprašanjih, zaščiti najranljivejših družbenih skupin, pomenu boja proti revščini in zagotavljanju trajnostnega razvoja. Logar se bo udeležil tudi avdience pri papežu Frančišku za člane slovenske delegacije, ki pripravlja božično drevo na Trgu sv. Petra v Vatikanu, bo pa tudi slavnostni govornik na slovesni osvetlitvi božičnega drevesa.


Najbolj brano