Ribič za hobi poklicnemu ribiču volk

Tradicionalni zimski izlov cipljev in belih rib iz portoroškega in strunjanskega ribolovnega rezervata, ki ga bo lahko od decembra do konca aprila desetkrat poskusila skupina dvanajstih poklicnih ribičev, je, kot kažejo množične objave na družbenih omrežjih, zelo zmotil prostočasne ribiče, in tudi poslanko SD Meiro Hot, ki je na ministrstvo za kmetijstvo poslala poslansko vprašanje, zakaj to dovoli.

Ribiči so  od decembra 2018 do konca aprila 2019 v okviru organiziranega izlova v obeh rezervatih ujeli 920 kilogramov cipljev. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Ribiči so od decembra 2018 do konca aprila 2019 v okviru organiziranega izlova v obeh rezervatih ujeli 920 kilogramov cipljev. Foto: Zdravko Primožič/FPA

ISTRA > “Stvar je sporna, saj je kakršen koli ribolov v rezervatu prepovedan. Populacija rib je zdesetkana in takšno početje še dodatno zmanjšuje in ogroža populacijo in ravnovesje v našem morju,” je ministru za kmetijstvo Jožetu Podgoršku med drugim zapisala Meira Hot. Za PN je povedala, da se je nanjo obrnilo nekaj “zaskrbljenih posameznikov” in da je tudi sama videla zapise na facebooku.

Ministrstvo ohranjanje dolgoletne tradicije izlova cipljev in drugih pridnenih rib iz rezervatov podpira: “Vsako leto se organizira na podlagi mnenja zavoda za ribištvo. Značilnost zimskih jat je, da so v njih praviloma zbrani odrasli osebki, primerni za ribolov.”

80 gospodarskih ribičev je bilo registriranih v letu 2019. 833 športnih ribičev je imelo dovolilnico za ribolov na morju in s podvodno puško.

“Zanje hobi in socialni korektiv, za nas pa kruh”

Sodeč po odmevnih objavah na facebooku se nad tradicionalnim izlovom zgražajo predvsem rekreativni ribiči in člani društev za športni ribolov. Nasprotno, pa je nad njihovimi objavami zgrožen koprski ribič in vodja letošnjega izlova cipljev Matjaž Radin. “Gospodarski ribiči moramo vsako ulovljeno in prodano ribo zabeležiti in poročati, vse se mora ujemati. Tudi vsaka ulovljena riba v času izlova v rezervatih je natančno zabeležena. Od svojega dela plačamo davke, prispevke, prav tako od plovil, goriva … Za nas je to kruh, za rekreativne ribiče pa socialni korektiv in hobi ob službi. Ob tem pa njihov ulov sploh ni zanemarljiv, s tem da vsega, kar ulovijo, niti ne prijavijo,” poudarja Radin.

“Gospodarski ribolov je pod velikim nadzorom. Vsak ribič na leto izpolni med 5000 in 6000 raznih dokumentov, podrobno tudi o izlovu v rezervatu. Tudi rekreativni ribiči morajo poročati o svojem ulovu, a je to težje nadzorovati. Če prostočasni ribič vsak dan ulovi do pet kilogramov rib, s tem, grobo rečeno, odžira kruh gospodarskemu,” dodaja biolog in oceanolog Aleš Bolje, vodja svetovalne pisarne za ribištvo Zavoda za ribištvo.

120 ton rib so gospodarski ribiči ujeli v letu 2019.

13 ton rib so ujeli športni in rekreacijski ribiči.

Lov v rezervatih le drobec v skupnem ulovu

Lani je bilo delovno aktivnih še 80 poklicnih ribičev, kar je za desetino manj kot v letu 2018. Od teh jih je le 38 delalo s polnim delovnim časom in to je 16 odstotkov manj kot v letu 2018. Registriranih je bilo 137 ribiških plovil.

Vsi gospodarski ribiči skupaj so lani iz morja potegnili 120,7 tone rib, to je približno 330 kilogramov na dan, in torej v povprečju štiri kilograme na gospodarskega ribiča na dan. V obdobju od decembra 2018 do konca aprila 2019 so v okviru organiziranega izlova v obeh rezervatih ujeli 920 kilogramov cipljev, so povedali na ministrstvu za kmetijstvo. “Pavšalne trditve o ogroženi populaciji rib zaradi izlova v rezervatih ne držijo, v skupnem letnem ulovu je izlov v rezervatih zanemarljiva številka,” poudarja Radin.

Ribolov priljubljena rekreacija

Če je poklicnih ribičev le še za vzorec, pa je prostočasni ribolov v našem morju precej razvejan. Zveza za športni ribolov na morju Slovenije je lani izdala 807 letnih dovolilnic za športni ribolov na morju in še 26 za ribolov s podvodno puško na morju. Poleg tega je v lanskem letu skupaj izdala še dodatnih 834 dnevnih ribolovnih dovolilnic, različno od meseca do meseca, v povprečju približno 70 na mesec, in 16 tedenskih dovolilnic.

Prostočasni ribič lahko ulovi do pet kilogramov ulova na dan. Prostočasni in športni ribiči so lani ujeli skupaj 13,2 tone rib, od tega dobrih enajst ton na podlagi letnih dovolilnic, kažejo podatki prijavljenega ulova na ministrstvu za kmetijstvo. Prijavljeni letni ulov prostočasnih ribičev tako predstavlja več kot desetino ulova poklicnih ribičev, ki se s tem preživljajo.

Kazen za neprijavljen ali prevelik dnevni ulov prostočasnih ribičev je 260 evrov. Lani je bila izdana ena taka kazen, letos pa še nobena. Je pa ribiški inšpektor lani prostočasnim ribičem izdal 18 kazni za ribolov v rezervatih, kjer je to zanje prepovedano, in dvanajst kazni za lov brez dovoljenja, so povedali na ministrstvu.


Najbolj brano