“Gasilci in reševalci vidimo preveč krvi in hudih poškodb”

V ponedeljek se začenja decembrska tradicionalna nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Tokrat reševalci, zdravniki, policisti in gasilci pozivajo voznike, naj varujejo življenja tako, da se v promet vključujejo le trezni.

Gasilec in reševalec Anže Albreht poziva voznike, naj bodo 
odgovorni  in naj vozijo trezni.  Foto: AVP
Gasilec in reševalec Anže Albreht poziva voznike, naj bodo odgovorni in naj vozijo trezni.  Foto: AVP

SLOVENIJA > “Varujmo življenja, vozimo trezni!” je slogan letošnje preventivne akcije, ki voznike spodbuja k temu, naj decembra ne vozijo pod vplivom alkohola.

V akciji voznike nagovarjajo prvi posredovalci

V Agenciji za varnost prometa (AVP) poudarjajo, da je začetek letošnjega decembra drugačen kot prejšnja leta. “Čeprav ni javnih zbiranj in množičnih druženj, je vseeno mogoče pričakovati, da bodo alkoholne pijače, žal, tudi letos stalnica tega meseca,” menijo v AVP in izpostavljajo, da alkohol močno vpliva na kritično presojo za varno udeležbo v prometu, zato je pomemben dejavnik tveganja za nastanek prometnih nesreč.

Da bi bili praznični dnevi kljub trenutnim razmeram zaradi epidemije za ljudi prijetni in da nobena družina zaradi neodgovornih udeležencev v prometu ne bi bila zavita v črnino, se na javnost z osebnimi sporočili obračajo tisti, ki prvi posredujejo na kraju prometnih nesreč. V preventivno akcijo so se vključili reševalci, zdravniki, policisti in gasilci, ki so sodelovali pri pripravi malce drugačne vsebine za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu kot do sedaj.

Vsako tretjo smrt na cesti “povzroči” alkohol

Tokratno akcijo so umestili na spletna omrežja. V krajših video posnetkih zdravniki in reševalci, policisti ter gasilci z osebnimi sporočili voznike pozivajo k ničelni toleranci do alkohola v prometu. Anže Albreht, prostovoljni gasilec dolnjelogaškega društva, reševalec in ustanovitelj Zavoda Ustvarimo reševalni pas na avtocestah, je v videu povedal: “Gasilci in reševalci vidimo preveč krvi in hudih poškodb, ki so posledica pijanih voznikov. Zato prosimo, bodite odgovorni in vozite trezni.”

Na generalni policijski upravi so poudarili, da je zloraba alkohola v prometu letos botrovala vsaki tretji smrtni žrtvi na slovenskih cestah in premnogim poškodbam. Do konca letošnjega novembra je v 1256 prometnih nesrečah, povzročenih pod vplivom alkohola, umrlo 26 ljudi, 113 je bilo hudo in 439 lažje poškodovanih. Ker pa številke nikoli ne morejo izraziti resničnih stisk družin in bližnjih, ki so jih ponesrečenci pustili za seboj, policisti vnovič pozivajo voznike, naj varujejo življenja tako, da vozijo trezni.


Najbolj brano