Na žalostni poti v Bergamo

Zima se še ni prav začela, a bo mučna in dolga. Vsaj glede boja z epidemijo. Ta povzroča vse hujše probleme zlasti zdravstvu, sociali, organiziranju družbe ter življenja nasploh. Poglabljajo se stiske v vseh dejavnostih, na vseh ravneh. Iz dneva v dan so pretresljivejši podatki o umrlih.

Doslej so si nekateri še drznili trditi, da virus ne obstaja in gre za teorijo zarote, a so ob vse več smrtih vse manj glasni. Ni izmišljotina v ponedeljek že 59 smrti v enem dnevu, tudi ne natlačeni covid bolnišnični oddelki. Še največji bedak utihne ob pretresljivem posnetku hladilnice mariborskega kliničnega centra, prenatrpane s krstami umrlih in zatem še s krstami natlačene hladilnice mestnega pokopališča, kjer krematorij dela dan in noč, a ne uspe sproti pripravljati žar za pogrebe pokojnih. Enako je v Ljubljani. Kar spominja na Bergamo spomladi ...

Vsi nazadnje sprejeti ukrepi so bili nujni že predvčerajšnjim. A z dobrimi načrti, navodili in dodatnimi zaposlitvami.

Pa vendar se odgovorni politiki pri nas iz pomladanskega vala niso veliko naučili. Slovenija je križem rok dočakala drugi val, za nas in za Evropo mnogo hujši. Ljudje so žurali in še žurajo, slepi in gluhi za opozorila zdravnikov in ukrepe. Ti so vse bolj nujni, a pri nas žal stihijski, nedomišljeni, krepko prepočasni. Vlada je zapravila čas od avgusta do oktobra. Če ga ne bi, bi imeli zdaj pol manj okuženih in pol manj od že 1156 smrti.

Če vlada do nedavna ni poslušala vsaj svoje strokovne svetovalne skupine, je zdaj zašla v drugo skrajnost. Na vrat na nos, brez nujnih tehničnih, logističnih in drugih priprav je vpeljala odredbe, ki se morajo zgoditi čez noč, ni pa zanje zagotovila kadrov, materiala in logistike. Obenem še vedno ni dosegla, da bi vsaj delavci iz pisarn delali doma, da bi epidemiologi sledili vsem stikom okuženih, da okuženi ne bi delali, da jih delodajalci v to ne bi silili in da okuženi direktorji ne bi sami raznašali virusa naokrog!

Uvedba obveznega testiranja zaposlenih v zdravstvu in domovih ostarelih je vpeljana ad hock. Niti to ni znano, katere hitre teste naj kupijo, da bodo ti dovolj zanesljivi. Odredba o množičnem testiranju prebivalstva je bila prav tako sprejeta brez načrta izvedbe in opredelitev, kje in kako bodo zanj zagotovili strokovne izvajalce. Res so bili vsi nazadnje sprejeti ukrepi nujni že predvčerajšnjim. A z dobro pripravljenimi načrti, navodili in dodatnimi zaposlitvami.


Preberite še


Najbolj brano