Podjetja v lasti najbogatejših Slovencev odporna proti krizi

Revija Manager bo jutri objavila lestvico najbogatejših Slovencev za leto 2020. Na vrhu že sedmič zapored kraljujeta Iza Sia in Samo Login (689 milijonov evrov), glavna ustanovitelja podjetja z razvedrilnimi mobilnimi aplikacijami Outfit7, ki so ga januarja 2017 prodali kitajskemu holdingu United Luck Group za milijardo dolarjev.

Novincev na letošnji lestvici 100 najbogatejših Slovencev je  šest. 
Med njimi sta tudi športna asa Goran Dragić in Anže Kopitar. Foto: pixabay.com
Novincev na letošnji lestvici 100 najbogatejših Slovencev je šest. Med njimi sta tudi športna asa Goran Dragić in Anže Kopitar. Foto: pixabay.com

SLOVENIJA > Oblikovalci lestvice ob tem ugotavljajo, da bi utegnilo biti podjetje Outfit7 danes vredno celo dvakrat oziroma trikrat toliko kot v letu 2017. Iza Sia in Samo Login sta pred leti objavila, da sta celotno kupnino prenesla na družinsko dobrodelno organizacijo, ki se bo neprofitno ukvarjala z reševanjem globalnih okoljskih problemov. V zadnjem obdobju vlagata v rešitve za brezmesno prehranjevanje.

Tudi na drugem mestu lestvice ni spremembe, se je pa zaostanek Sandija Češka in njegove partnerke Livije Dolanc za Loginoma zmanjšal za približno 50 milijonov evrov. Glavnina premoženja je ocena kupnine za 55-odstotni delež v Studiu Moderna, razlog za rast pa je vroča prodaja ležišč v ZDA, kjer se kosata s tamkajšnjimi borznimi zvezdami.

Najvišji skok je uspel Juretu Knezu, največjemu lastniku trboveljskega Dewesofta. Vrednost njegovega premoženja so podvojili na 73,8 milijona evrov zaradi razkritja odličnega poslovanja tudi drugih podjetij v skupini. Ob rasti, visoki dobičkonosnosti in ambicioznih načrtih pa utegne čez leto dni slediti nov konkretni skok.

Novincev je letos šest. Med njimi sta športna asa Goran Dragić in Anže Kopitar, potem ko so pri Managerju razvozlali davčne specifike in stroške v svetu ameriških profesionalnih lig. Premoženje Gorana Dragića ocenjujejo na 51,4 milijona evrov, Anžeta Kopitarja pa na 31,5 milijona evrov. Ob tem so razložili, da ima davek na dohodke v zvezni državi velik vpliv na končno oceno. Če bi Kopitar celotno kariero igral, denimo, na Floridi kot Dragić ali v Teksasu kot Luka Dončić, bi bila njihova ocena za deset milijonov evrov višja, so zapisali.

Posebna lestvica mladih milijonarjev je tudi primorska

Kje pa je Dončić? Za zdaj je na lestvici najpremožnejših mladih milijonarjev z ocenjenim premoženjem 16,5 milijona evrov. Ga pa prihodnje leto zaradi 10,2 milijona dolarjev bruto letne plače in sponzorske pogodbe z družbo Nike pričakujemo na lestvici 100 najbogatejših Slovencev.

Koprčan Marko Grgurovič je eden izmed najbogatejših slovenskih milenijcev. (foto: FPA)

Avtorji pripravljajo tudi lestvico najbogatejših milenijcev, na kateri izpostavljajo Koprčana Marka Grgurovića s 15 milijoni, do katerih je prišel z računalniško igro v manj kot dveh letih. To sicer še ni dovolj za preboj med skupno lestvico 100 najbogatejših, a že zelo blizu. Prag za vstop je bil letos 20,9 milijona evrov, skupna vrednost premoženja vseh 100 pa znaša 5,8 milijarde evrov, kar je za 147 milijonov več kot lani. Zakaj rast? Tudi zato, ker so se podjetja v lasti najbogatejših izkazala za odporna proti koronakrizi.

Premoženje, ki ga vrednotijo, so večinoma deleži podjetij. Vse pomembnejše pa so v zadnjih letih kupnine, ki letos pomenijo že približno tretjino premoženja celotne stoterice.


Najbolj brano