V torek potrdili 2013 novih okužb, v piranski občini 26

V Sloveniji so včeraj opravili 6813 testiranj na novi koronavirus, pozitivnih je bilo 2013 testov. V bolnišnicah je hospitaliziranih 1280 covidnih bolnikov, od tega na intenzivni negi 209. Včeraj so iz bolnišnic odpustili 116 oseb, umrlo je 43 bolnikov s covidom-19, je sporočila vlada prek twitterja.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Medtem ko je bil delež ponedeljkovih pozitivnih testov 26,06-odstoten, se je v torek znova zvišal in je znašal 29,55 odstotka. Število v torek umrlih covidnih bolnikov pa predstavlja drugo najvišje število doslej umrlih v enem dnevu, v ponedeljek sta namreč umrla še dva več. Skupaj je doslej v Sloveniji umrlo 919 bolnikov s covidom-19.

Na Primorskem so včeraj največ okužb, 26, potrdili v piranski občini. V Kopru so potrdili 25 okužb, v Idriji 20, v Postojni 12. V Novi Gorici in Sežani so potrdili po 8 novih okužb. V občini Renče-Vogrsko so potrdili 7 okužb, v Ajdovščini, Ilirski Bistrici in Izoli po 6. V Tolminu so potrdili 5 okužb, v Bovcu, Vipavi, občini Hrpelje-Kozina pa po 4. Po tri okužbe so potrdili v Komnu, Ankaranu in Divači. V Cerknem, Pivki in občini Miren-Kostanjevica so potrdili po en primer.

Povečuje se vdor okužb v domove starejših občanov

“Številke niso spodbudne, veliko je okuženih, ponovno se povečuje vdor v domove starejših občanov,” je na novinarski konferenci opozoril vladni govorec Jelko Kacin. Med stanovalci domov starejših občanov (DSO) se je samo včeraj število okužb povečalo za 312, kar je največ doslej. Trenutno je okuženih 2131 stanovalcev DSO. Pri zaposlenih v DSO se je število okužb povečalo za 59, tako da jih je trenutno aktivno okuženih 847. Stanovalci DSO predstavljajo 15 odstotkov vseh na novo okuženih v Sloveniji, skupaj z zaposlenimi pa predstavljajo 20 odstotkov vseh na novo okuženih.

Med primorskimi občinami po številu na novo potrjenih okužb izstopajo Idrija z 20, v Piranu so jih včeraj potrdili 26, v Kopru pa 25.

“Tudi zato so se na NIJZ odločili, da ponovno začnejo opravljati bolj poglobljene analize ugotavljanja izvora okužb. Vsako žarišče je pomembno, če želimo zamejiti širjenje okužb, tudi v gospodarstvu,” je dejal Kacin. In ponovil poziv k spoštovanju ukrepov: “Ne zahajajte na mesta, kjer se zadržuje večje število ljudi, četudi na prostem. Ko srečate znanca, soseda v mestu, na izletniški točki ali sredi vasi, nosite masko in spoštujte minimalno razdaljo. Samo ko in če se bomo vsi dosledno držali ukrepov, bomo krivuljo širjenja obrnili navzdol.”

“Ne podcenjujmo trenutnih razmer”

Zdravstvo še vedno deluje na robu svoje zmogljivosti, s strahom pričakujejo razvoj dogodkov v naslednjih desetih, 14 dnevih. Tudi epidemiološka služba več kot toliko ne zmore, enako velja za vse, ki delajo na odvzemnih točkah in v laboratorijih. “Bodimo solidarni do vseh, ki vsak dan skrbijo za naše zdravje in garajo za našo dobrobit, pa tudi do tistih, ki trenutno ne morejo in ne smejo opravljati svojega dela. Predvsem pa ne podcenjujmo trenutnih razmer. Virus obstaja, hitro se širi in čas je, da se vsi začnemo obnašati, kot da smo okuženi,” je poudaril Kacin.

V bolnišnicah razmere ostajajo resne, k sreči je na zdravljenju le pet covidnih bolnikov več kot dan prej, na intenzivni terapiji pa eden več. V bolnišnicah je včeraj umrlo 35 bolnikov s covidom-19, skupaj pa 43. Pozitivna novica prihaja iz UKC Ljubljana, kjer so imeli danes zjutraj 13 pacientov manj kot dan prej. “A številke okuženih, ki jih vidimo danes, se v bolnišnicah pokažejo čez deset do 14 dni, ko nekateri okuženi teže zbolijo,” je vnovič opozoril Kacin.


Najbolj brano