Visoko izplačilo direktorici zdravstvenega doma je dvignilo prah

Objava podatka, da je Zdravstveni dom Nova Gorica direktorici Petri Kokoravec avgusta izplačal skoraj 24.100 evrov, se je bliskovito razširila med Goričani. Kokoravčeva je potrdila, da je prejela dobrih 12.500 evrov neto, a poudarila, da sta všteta dodatek za delo v epidemiji in za delovno uspešnost za lani. Dodatka sta nanesla 10.000 evrov. Njena plača se sicer giblje med 2200 in 3000 evri na mesec.

Petra Kokoravec Foto: Leo Caharija
Petra Kokoravec Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Na Goriškem je završalo, ko je eden od slovenskih medijev objavil podatek, da je avgusta rekorderka po višini izplačila v javnem sektorju direktorica osnovnega varstva Zdravstvenega doma Nova Gorica Petra Kokoravec. ZD je namreč zanjo ta mesec izplačal kar 24.096 evrov. Po družbenih omrežjih so se začeli vrstiti izrazi ogorčenja in komentarji, da si ob klecajočem zdravstvu, težki dostopnosti za paciente in preobremenjenih zaposlenih vodilni izplačujejo mastne plače, s katerimi segajo v vrh plač v javnem sektorju. Na Primorske novice so se anonimno s pismom obrnili tudi zaposleni v zdravstvenem domu, ki so ob tem opozorili na težke pogoje za delo v času covid-19 in velike prostorske težave v zavodu.

Mesečna plača se giblje med 2200 in 3000 evri

Podatki, ki so dvignili prah, so objavljeni na portalu ministrstva za javno upravo Odprti podatki Slovenije (OPSI). Ti denimo navajajo, da je avgusta Kokoravčevemu pomočniku za zdravstveno nego Alanu Furlanu bilo izplačanih 12.275 evrov. In podatki držijo, omenjena sta prejela precej višji znesek kot običajno - Kokoravčeva 12.513 evrov neto, Furlan pa 6711 evrov neto. Le da v teh zneskih nista samo njuni plači.

Delovno mesto direktorice je uvrščeno v 54. plačilni razred (3520 evrov bruto), mesto višjega zdravnika specialista v 57. plačni razred (3960 evrov bruto), delovno mesto pomočnika za nego pa v 49. plačni razred (2893 evrov bruto). Po podatkih sveta zavoda ne Kokoravčeva ne Furlan še zdaleč nimata najvišjih plač v novogoriškem zavodu, prav nasprotno.

“Seveda ne prejemam takšne plače. Moja neto plača se giblje okrog 2200 evrov, z nadurami, ki jih opravljam v nujni medicinski pomoči in v ambulanti pa med 2800 in 3000 evri neto na mesec, vključno s prevozom na delo in malico,” poudarja Kokoravčeva, ki ob vodenju zavoda kot direktorica dela še v urgenci in v ambulanti po potrebi nadomešča odsotne zdravnike. Kot direktorica, denimo, prejema okrog 1650 evrov neto plače. Podatke o njeni plači in plači njenega pomočnika za zdravstveno nego (ta letos prejema okrog 1600 evrov neto plače) je zaposlenim že posredoval svet zavoda.

Dodatki so ji prinesli kar 10.000 evrov neto

Od kod torej izplačilo 24.096 evrov bruto (12.513 neto) za direktorico oziroma 12.275 evrov bruto (6711 evrov neto) za njenega pomočnika? “Avgusta sva s pomočnikom prejela izplačilo dodatka za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije za marec, april in maj. Višino dodatka je določil svet zavoda,” je povedala Kokoravčeva. Sama je na ta račun prejela slabih 3000, Furlan pa okrog 2550 evrov neto.

7000 evrov dodatka je Kokoravčeva avgusta prejela za delovno uspešnost pri prodaji blaga in storitev na trgu za leto 2019. 2944 evrov dodatka pa za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije za marec, april in maj.

Avgusta sta obenem prejela tudi izplačilo za delovno uspešnost pri prodaji blaga in storitev na trgu za lansko leto, Kokoravčeva 7000, Furlan pa 2500 evrov neto. “Tudi višino tega izplačila je določil svet zavoda, potrdil pa kolegij županov šestih občin goriške,” pojasnjuje Kokoravčeva. Dodatke za delo med epidemijo so zaposleni prejemali sproti, vsak mesec, gibali so se med 65 in 100 odstotki plače, glede na delovišče oziroma izpostavljenost morebitnim okužbam.


Najbolj brano