Od danes prepoved vsakršnega druženja

Slovenija se za 14 dni zapira na podoben način kot v spomladanskem valu epidemije. Šolanje bo v tem času še naprej potekalo od doma, vrtci pa bodo odprti le za nujne primere. V ponedeljek se zapirajo vse trgovine z nenujnimi dobrinami. Obstal bo javni prevoz, prehod državne meje pa bo omejen.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > Že z današnjim dnem ni več dovoljeno zbiranje do šest ljudi. Prepovedano je vsakršno druženje; skupaj so lahko le člani družine oziroma istega gospodinjstva.

Vulkanizerji in dimnikarji bodo delali

Minister za zdravje Tomaž Gantar je med ukrepi, s katerimi bi v naslednjih 14 dneh ustavili širjenje virusa, da bi nato v prazničnem času lahko spet lahko razrahljali omejitve, napovedal podaljšanje šolanja na daljavo. Vrtci pa bodo odprti le za nujne primere.

Novi ukrepi

• Od danes je prepovedano vsakršno druženje ljudi, ki niso iz iste družine ali ne živijo s skupnem gospodinjstvu.

• Šolanje bo še 14 dni potekalo na daljavo, vrtci bodo odprti le za nujne primere.

• V ponedeljek se zaustavlja javni promet.

• V ponedeljek se zapirajo vse trgovine z nenjujnim blagom.

• Že ta vikend se ukinja možnost 72-urnega obiska ožjih družinskih članov v državah zunaj EU brez odreditve karantene.

• Od ponedeljka ne bo več veljala izjema, da lahko lastniki vikendov 48 ur preživijo na Hrvaškem brez karantene ob vrnitvi v Slovenijo.

Minister Tomaž Gantar

V tem obdobju bodo za ljubiteljske športnike zaprti športni objekti. V zaprtih prostorih bodo lahko trenirali le poklicni športniki. S ponedeljkom bo obstal javni promet, tudi šole vožnje, medtem ko bo lahko delovala taksi služba. Gantar je napovedal, da bodo lahko še naprej delali vulkanizerji, dimnikarji, upravne enote pa bodo poslovale samo za najnujnejše primere.

Tomaž Gantar, minister za zdravje

“Mislim, da bo življenje bistveno olajšano vsem, če bomo znali teh 14 dni v resnici potrpeti.”

S ponedeljkom se bodo morale zapreti vse trgovine z nenujnim blagom. Zapirajo se tudi trgovine in dejavnosti, ki so svoja vrata odprle šele pred tednom dni, torej urarji, zlatarji, pedikerji. Odprte bodo ostale samo trgovine s hrano, lekarne, banke, pošte oziroma trgovine, ki so bile kot nujne opredeljene že med prvim valom.

Omejitve gibanja prek državne meje

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je za to obdobje napovedal podaljšanje omejitev gibanja znotraj občin in vsakršno druženje med osebami, ki niso iz iste družine ali gospodinjstva. Poleg tega pa se zaostruje še gibanje prek državne meje, saj se epidemiološke razmere v naših južnih sosedah poslabšujejo.

Kljub ukrepom bo po novem dovoljeno skleniti zakonsko zvezo. Dovoljenje za to bo moral dati minister za delo.

Opolnoči v noči z nedelje na ponedeljek prehajanje meje ne bo več dovoljeno vikendašem, ki so imeli do zdaj možnost, da brez odreditve karantene v 48 urah svoj vikend pripravijo na zimo. Pravica do prehajanja meje brez napotitve v karanteno ne bo več veljala tudi za lastnike kmetijskih zemljišč na Hrvaškem.

Vikendaši bodo imeli do nedelje opolnoči čas, da se vrnejo s hrvaške brez karantene ali negativnega covid testa. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Šolanje bo v prihodnjih 14 dneh še vedno potekalo na daljavo, vrtci pa bodo delovali le za nujne primere.

Že pred koncem tedna pa bo iz odloka črtana možnost obiskovanja ožjih družinskih članov za 72 ur brez odreditve karantene v državah, ki so zunaj EU. “Preživljanje vikendov v Bosni ali Srbiji ni več mogoče,” je namen te spremembe pojasnil Hojs.

Včeraj največ smrti v enem dnevu

Vzporedno s prizadevanji, da bi z omejevanjem javnega življenja omejili širjenje virusa, se na ministrstvu za zdravje dogovarjajo o začetku cepljenja proti covidu-19. Gantar je povedal, da imajo resne obete, da bi do prvih odmerkov cepiva prišli že v drugi polovici decembra.

Karantena se prekine šele po petih dneh

Do sedaj je veljalo, da so osebe, ki jim je bila odrejena karantena zaradi prihoda v Slovenijo iz rdeče države, imele možnost predčasne prekinitve karantene z negativnim testom na koronavirus. Ta ukrep sicer ostaja, a lahko karanteno na tak način prekinejo šele po petih dneh.

14-dnevno obdobje zaprtja družbe bodo pristojni po Gantarjevih zagotovilih izkoristili za pripravo ustreznih ukrepov in pogojev, da bi v času decembrskih praznikov bolj normalno živeli. “Mislim, da bo življenje bistveno olajšano vsem, če bomo znali teh 14 dni v resnici potrpeti,” je dejal. To je edina pot, da si omogočimo kolikor toliko normalno življenje.

S temi ukrepi bi vlada rada predvsem zmanjšala pritisk na bolnišnice. Včeraj je bilo potrjenih 1925 novih okužb, v bolnišnicah se je zdravilo 1210 bolnikov, od teh jih je bilo 200 na intenzivni negi. Umrlo je 41 bolnikov, kar je največ smrti doslej v enem dnevu.


Najbolj brano