Dom upokojencev Idrija k sodelovanju vabi prostovoljce

V domu starejših Bor v Črnem Vrhu so imeli v četrtek že 41 okuženih starostnikov in 20 zaposlenih. Ugodnejša je slika v Domu upokojencev Idrija. Ker se pripravljajo na slabše razmere, iščejo prostovoljce.

Risbica male Brine Rupnik z najboljšimi željami za varovance 
doma Bor. Foto: Brina Rupnik
Risbica male Brine Rupnik z najboljšimi željami za varovance doma Bor. Foto: Brina Rupnik

IDRIJA, ČRNI VRH > V črnovrškem domu starejših Bor so imeli v četrtek že 41 okuženih starostnikov in kar 20 med zaposlenimi, kljub temu ostajajo optimistični. Večina namreč preboleva lažjo obliko covida. V Idriji imajo po enega okuženega med stanovalci in zaposlenimi, a se pripravljajo na težje razmere.

Veseli bodo pomoči

Zaradi slabšanja epidemiološke slike v okolju je idrijski dom že v ponedeljek povabil k sodelovanju prostovoljce. Veseli bodo tako tistih, ki so pripravljeni pomagati pri lažjih fizičnih delih (čiščenje, razkuževanje, prevozi materiala ipd.), kot usposobljenih za pomoč pri oskrbi starostnikov. Za sodelovanje se je mogoče dogovoriti na številki 041/435-193.

V črnovrškem domu Bor so razmere težje. Od 41 okuženih starostnikov še nobeden ne potrebuje oskrbe v bolnišnici. Imajo pa dve rdeči coni, od tega prvo organizirano v domu CŠOD Medved na Medvedjem Brdu, ki je 15 kilometrov oddaljena od matičnega doma. Od 20 okuženih zaposlenih jih skladno z navodili ministrstva za zdravje nekaj dela tudi v rdeči coni, ki so jo organizirali v domu.

Svojce prosijo, naj ne kličejo po oddelkih

Direktorica doma Alenka Gantar je povedala, da so minuli teden uspeli zaposliti pet dodatnih sodelavcev. Ker je stiska s kadri kljub temu velika, svojce preko spleta redno obvešča o počutju starostnikov, svojce obolelih tudi telefonsko, vse ostale pa ob spremembah. Zato jih prosi, naj v teh dneh ne kličejo po oddelkih, da bi se zaposleni, kljub zmanjšanemu številu, lahko v celoti posvetili oskrbi starostnikov. Za informacije pa je dopoldne na voljo glavna medicinska sestra Silva Jeram. Gantarjeva se je zahvalila tudi za risbice in pisma z najboljšimi željami, ki jih na pobudo KUD Sloga Črni Vrh domačini pošiljajo oskrbovancem: “Zelo so jih bili veseli!”


Najbolj brano