Odvoz smeti bi deloval na poziv

V Šolskem centru Nova Gorica so v sredo imeli manjše slavje - preko zooma. Podelili so nagrade za svoj prvi hekaton, na katerem je 20 dijakov iskalo inovativne rešitve za tri izzive, in razglasili zmagovalce natečaja Deli svojo zgodbo. Namen enega in drugega je promocija poklicnega izobraževanja, v prvi vrsti za tehniške poklice.

S pravočasnim obveščanjem prek QR kode bi v realnem času videli, kje je potreben odvoz odpadkov 
in ga s tem optimizirali, so prepričani djaki iz zmagovalne ekipe.  Foto: Leo Caharija
S pravočasnim obveščanjem prek QR kode bi v realnem času videli, kje je potreben odvoz odpadkov in ga s tem optimizirali, so prepričani djaki iz zmagovalne ekipe.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Na hekatonu, kjer posamezniki ali inštitucije rešujejo izzive, iščejo inovativne rešitve ali ustvarjajo inovativne produkte, je sodelovalo okrog 20 polnoletnih dijakov in profesorjev mentorjev, razdeljenih v štiri ekipe. ŠC je pritegnil tudi podjetja, da bi povezali dijake različnih smeri šolanja, učitelje in strokovnjake.

Izziv zelenih tehnologij

Kot je povedala Valentina Furjan, koordinatorka hekatona, ki ga je zasnovala s sodelavcema iz MIC Urošem Polancem in Megi Rožič, je ta sodil v okvir projekta New VET, ki promovira usmerjeno poklicno izobraževanje. Udeleženci so razvijali rešitve za izzive na temo zelenih tehnologij, dijaki so se seznanjali s procesi razvoja ideje in načrta končnega izdelka ter krepili socialne veščine. Izzive so jim postavila podjetja Gostol, Intra Lighting in Business Solutions. Prav rešitev vprašanja te družbe, kako zmanjšati odpadke, ki jih naredijo turisti, je ekipi Green me prinesla zmago in nagrado - električni skiro za vsakega člana. Ekipa pa jo je zasnovala širše in se vprašala, kako ljudi spodbuditi k bolj odgovornemu ravnanju z odpadki. Bistvo je strnil njen član, dijak Tehniške gimnazije Tjaž Valentinčič: “Na vsak zabojnik smeti bi namestili QR kodo. Naš končni uporabnik, torej občan, bi fotografiral polni smetnjak in javil v centralno bazo. S tem bi v realnem času videli, kje je potreben odvoz, prihranili bi na času.”

Kdo je delil najboljše zgodbe?

Podelili so tudi nagrade na natečaju Deli svojo zgodbo. Prejeli so jo Patricija Fučko s srednje zdravstvene šole v Novi Gorici, učitelj praktičnega pouka elektrotehnike na ŠC Matjaž Marušič in Tina Zgaga iz podjetja Business Solutons.

Zamislili so si še, da bi vključili visokotehnološko podjetje, kakršno je Arctur. Z analizo podatkov o odpadkih bi zdelali projekcije, kje smeti bodo in vedeli, kje je potreben pogostejši odvoz, kje več zabojnikov. Cilj bi bilo čistejše okolje, občane pa bi spodbudili k javljanju razmer na ekoloških otokih z bonus točkami, ki bi jim znižale zneske na položnicah. “In zakaj ne bi tega predstavili tudi kot igro in vključili otroke,” je dodal govorec ekipe, v kateri so bili še dijaki elektrotehniške in računalniške šole Aljaž Starc, Miha Mirt in Matej Bunc in kot mentor profesor računalništva na tej šoli Edi Medvešček.

Ideje v prakso

Po besedah Furjanove so udeleženci dobili izkušnjo, da je možno s sodelovanjem več strok najti rešitve. “Če bo zanimanje, bomo pomagali pri razvoju,” je povedal Valentinčič. Ideja, ki so jo razdelali oni ali pa predlogi ostalih ekip lahko torej privedejo do novih storitev ali izdelkov. Po besedah Polanca bodo fante spodbujali k nadaljnjemu delu. Kot je povedal, bo svojo rešitev na temo zbiranja in odvoza odpadkov skušala naprej razvijati druga od štirih sodelujočih ekip..


Najbolj brano