Dekle mnogih talentov zmaguje s harmoniko

Vsestransko nadarjena 13-letna Tadeja Udovič Kovačič obiskuje osmi razred Osnovne šole Oskarja Kovačiča na Škofijah in Glasbene šole Koper. Veliko se ukvarja tudi s športom in prepeva, svoje čarobne prste pa zna uporabiti še za najrazličnejše druge spretnosti. S harmoniko so ji priigrali številne nagrade in priznanja z regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj mladih glasbenikov.

Tadeja Udovič Kovačič Foto: osebni arhiv
Tadeja Udovič Kovačič Foto: osebni arhiv

Tadeja Udovič Kovačič se je sicer najprej začela učiti kljunasto flavto, a je bila harmonika premočen magnet, zlasti v njeni družini, kjer sta že dve mojstrici tega instrumenta: mama Erika Udovič Kovačič je profesorica harmonike in zdaj tudi njena učiteljica na Glasbeni šoli Koper, sestra Teja pa harmoniko študira na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Zato zdaj tudi Tadeja pridno in zavzeto, hkrati pa zelo sproščeno in veselo stopa po njunih stopinjah. A malce tudi razmišlja o tem, da bi na koncu ubrala drugačno pot, čeprav ima doma najmanj 14 najvišjih harmonikarskih priznanj, vsaj enajstkrat je na tekmovanjih zasedla prvo mesto, štirikrat je prejela tudi posebne nagrade za najbolj perspektivne tekmovalce ali najboljše izvedbe obveznih skladb in zelo pogosto je s svojo muzikalnostjo prepričala žirijo, da ji je prisodila maksimalnih 100 ali vsaj 99 točk. Rada tekmuje, saj ji vsako tekmovanje pomeni nov cilj, ki si ga sama zastavi in vselej tudi uresniči.

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Gostja tokratne istoimenske rubrike v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bo 13-letna harmonikarica Tadeja Udovič Kovačič, ki jo boste ob pogovoru lahko slišali še v izvedbi njenega letošnjega tekmovalnega sporeda, ki ga je posnela konec junija v studiu Hendrix.

Vendar je Tadeja mladenka mnogih talentov, saj je tudi odlična pevka, odbojkarica pa dobra prijateljica in likovna ustvarjalka; pod njenimi prsti nastajajo čudovite voščilnice in drugi izdelki, člani njene družine pa se celo radi prepustijo tem čarobnim prstom, ko je razpoložena za kakšno masažo … Zato zelo resno razmišlja o študiju fizioterapije, ki jo zanima tudi kot zavzeto športnico. Ker je vseskozi odlična učenka, nima težav z nobenim predmetom in se kar z lahkoto preusmerja z družboslovja na naravoslovje, iz umetnosti v šport in obratno. Tudi časa ji ne zmanjka: ne za vadbo harmonike, niti za vaje Mladinskega pevskega zbora Glasbene šole Koper, še najmanj pa za treninge - kot članica Odbojkarskega kluba Luka Koper se jih udeležuje kar štirikrat na teden!

Zato trenutno preživlja težke trenutke, saj vsi treningi in pevske vaje odpadajo. Kakšno vajo sicer opravi prek spleta, pa tudi z žogo se vsak dan poda pred hišo. “Ne moreš pa v nedogled vaditi sam! Odbojka je skupinski šport in če ni ekipnega duha, je vse zaman … Tudi pevski zbor je razlog več za druženje, ki ga trenutno zelo pogrešam,” pravi Tadeja, ki je res zelo komunikativno, simpatično in zgovorno dekle, zato ima tudi veliko prijateljev, ki jih trenutno ne more srečevati. Ima pa to srečo, da ji vsaj pouka harmonike ni treba opravljati na daljavo, saj ga imata z mamo kar doma. Tam, kjer je res glasba doma. Poleg mame in sestre, je glasbenik tudi oče, ki se je učil igrati klarinet in saksofon.

Zato morda ne bi bilo nič nenavadnega, če se bi po dolgotrajni karanteni iz njihove hiše začel oglašati kvartet.

LEA HEDŽET, Radio Koper


Najbolj brano