Nov svetovni rekord Alenke Artnik: z monoplavutjo do 114 metrov globine

Neustavljiva slovenska potapljačica na vdih Alenka Artnik je po Rogliču poskrbela za še eno odlično novico današnjega dne. Z današnjim potopom na tekmi v Sharm El-Sheikhu je v disciplini z monoplavutjo postavila nov svetovni rekord, globok kar 114 metrov.

Alenka Artnik je z doseženimi 114 metri globine danes postala 
lastnica novega svetovnega rekorda v potopu na vdih z monoplavutjo. Foto: Andrea Zuccari
Alenka Artnik je z doseženimi 114 metri globine danes postala lastnica novega svetovnega rekorda v potopu na vdih z monoplavutjo. Foto: Andrea Zuccari

SHARM EL-SHEIKH > Dosedanji svetovni rekord v njeni paradni disciplini - potopu z monoplavutjo - si je Alenka Artnik delila z italijansko kolegico Alessio Zecchini. Obe sta lani na Karibih priplavali do globine 113 metrov. Artnikovi je danes uspel še meter globlji potop, kar pomeni, da je svetovni rekord zdaj samo njen.

Foto: Alice Cattaneo

“Potop je potekal brez težav, trajal je tri minute in 41 sekund. Do konca sem uspela ostati osredotočena in sproščena,” je s svojim novim dosežkom zadovoljna Koprčanka. “Že na treningih sem kazala zelo dobro formo, vedela sem, da lahko ta potop naredim. Protokol sem opravila z nasmeškom na obrazu,” dodaja.

Foto: Alice Cattaneo

Septembra je postavila nov svetovni rekord tudi z dvema plavutkama. V grški Kalamati se je v disciplini bifins spustila do 94 metrov morske globine.

Njeni rekordni potopi niso samoumevni, poudarja, temveč so plod težkega garanja in temeljitih priprav, ki so bile, kot pravi, letos izjemno naporne. Bogatejša za še en svetovni rekord se zdaj odpravlja domov na zaslužen počitek.


Najbolj brano