Nevladniki ministrstvu za kulturo: Metelkove 6 ne bomo zapustili

Nevladniki ne nameravajo zapustiti stavbe na Metelkovi 6 v Ljubljani. V bran so se jim postavili mnogi, včeraj tudi več kot 200 nacionalnih zvez, sindikatov, društev, ustanov in zavodov, ki v odprtem pismu ministrstvo za kulturo pozivajo, naj umakne zahtevo po izselitvi in obnovo prostorov snuje skupaj z najemniki, ki tam delujejo že dolgo in zelo uspešno.

 Na Metelkovi 6 delujejo društva in zavodi, ki s kakovostnim delom segajo v mednarodni prostor.   Foto: Daniel Novakovic/STA
Na Metelkovi 6 delujejo društva in zavodi, ki s kakovostnim delom segajo v mednarodni prostor.  Foto: Daniel Novakovic/STA

LJUBLJANA > Dolga vrsta nevladnih organizacij, ki delujejo na Metelkovi ulici 6, je v ponedeljek dobila od ministrstva za kulturo predlog za sporazumno prekinitev najemne pogodbe in poziv, da prostore zapustijo do konca januarja, sicer bo sledila izselitev po sodni poti in na njihove stroške. Na ministrstvu so pojasnili, da je stavba dotrajana, nevarna in prepotrebna prenove.

Ampak v proračunu so sredstva za obnovo predvidena šele v letu 2023, opozarjajo tam delujoči nevladniki, ki jim ministrstvo ni ponudilo nadomestnih prostorov, ni stopilo v dialog, odpoved najemnih pogodb pa so dobili nenapovedano, na dan razglasitve epidemije in policijske ure. Odziv, v katerem poudarjajo, da to razumejo kot “napad na civilno družbo in neodvisno kulturo v želji, da se onemogoči delovanje kritične javnosti”, so podpisali Center za slovensko književnost, Društvo FPS - Filmski producenti Slovenije, Društvo NSK informativni center, Društvo za retroavantgardo (Laibach), Društvo za sodobni ples Slovenije, En Knap, Exodos Ljubljana, Forum Ljubljana, Gallus J. Carniolus, Inštitut za trajnostni razvoj, Otok, zavod za razvijanje filmske kulture / festival Kino Otok, Maska, Mesto žensk - Društvo za promocijo žensk v kulturi, Mirovni inštitut, Plesni Teater Ljubljana, Pravno-informacijski center nevladnih organizacij - PIC, SCCA, zavod za sodobno umetnost - Ljubljana, Sloga - platforma nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, Škuc, Ustanova Gallus, Vertigo, Vitkar zavod in Združenje slovenskih ustanov - fundacij.

Lorena Pavlič

direktorica zavoda Otok

“Od ministrstva bi pričakovala dialog o tem, kako še izboljšati pogoje in še bolje sodelovati, ne samo med epidemijo.”

Ministrstvo bi moralo spodbujati, ne izganjati

“Ministrstvo me je res presenetilo, saj so celotno Metelkovo že zdavnaj določili za kulturni kvart. Nevladni zavodi in društva na naslovu Metelkova 6 presegamo lokalne in tudi nacionalne meje, segamo v mednarodni prostor, produkcija je v zadnjih 30 letih na najvišji ravni v državi,” pravi direktorica Zavoda Otok Lorena Pavlič. “Od ministrstva bi pričakovala dialog o tem, kako še izboljšati pogoje in še bolje sodelovati, ne samo med epidemijo, ampak nasploh.”

Lorena Pavlič (foto: Maja Lesar)

Mirt Komel

predavatelj na FDV in raziskovalec na Mirovnem inštitutu

“Preseneča me vehemenca napada na institucije, ki so spremljale osamosvajanje Slovenije od samih začetkov.”

Na ministrstvu so med drugim opozorili, da nevladniki na Metelkovi 6 ne plačujejo najemnine. Lorena Pavlič opozarja: “Ministrstvo ne sme zaračunavati najemnine zavodom in društvom, ki delujejo v javnem interesu. Odločbo, kdo deluje v javnem interesu, pa podeljuje prav ministrstvo, ki hkrati tudi sofinancira določen del aktivnosti teh zavodov in društev. Logično je, da spodbuja take, ki delajo dobro.”

Mirt Komel

Je to le dimna zavesa?

“Tudi meni se zdi najbolj pomenljivo dejstvo, da je obvestilo o deložaciji prišlo nenapovedano, čez noč,” pravi dr. Mirt Komel, filozof in pisatelj, predavatelj na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani in raziskovalec na Mirovnem inštitutu. “Datum ni naključno izbran, preseneča pa me vehemenca napada na institucije, ki so spremljale osamosvajanje Slovenije od samih začetkov, sodelovale pri zasedbi Metelkove, gibanju za človekove pravice vse do izbrisanih ... Ogromno je bilo postorjenega, zdaj pa skušajo tem institucijam hitro vzeti prostor, tako realni kakor simbolni.” Ugotavlja, da gre za skrbno načrtovano akcijo: “Skrbeti nas mora dvoje. Mirovni inštitut je ena od institucij, ki opozarjajo na kršitve človekovih pravic na Slovenskem, zato je na mestu vprašanje, kakšne akcije bodo še sledile v tej smeri. In drugo: vemo, da je Janez Janša vojaški strateg, torej se moramo vprašati, kakšna podtalna akcija privatizacije, okoriščanja, korupcije ali česa podobnega bo sledila, medtem ko se bomo vsi ukvarjali z Metelkovo 6. Tu gre vsekakor za realen problem, obenem pa ga lahko dojemamo kot dimno zaveso za še veliko bolj problematične poteze.”

Zgroženi so tudi v sindikatu Glosa in Alternativni akademiji. Opozicijske poslanske skupine Levica, SAB, LMŠ in SD so se včeraj izrekle za sklic nujne seje državnozborskega odbora za kulturo. Predsednik Sveta SD za kulturo in nekdanji minister Dejan Prešiček je med drugim poudaril: “Nevladne organizacije so bile vselej kritične, tudi do levih oblasti. A za delovanje družbe, za zdravo družbo, ta glas, ki te opozarja na stvari, ki si jih ti mogoče spregledal, in ti kaže ogledalo, potrebuješ. Ne more obstajati zgolj ena resnica, ki jo zagovarja trenutna oblast.”


Najbolj brano