Premikajo meje sočutja

“Smrt je tabu tema. O smrti ne govorimo radi, ko umre otrok, pa največkrat odpovemo,” pravi Petra Paver Urek, predsednica društva Solzice, ki povezuje žalujoče družine ob izgubi še ne ali komaj rojenih otrok. Letos ob njim posvečenemu dnevu srečanj ne bo, zato so simboličen spust balonov v nebo v njihov spomin posneli vnaprej in ga bodo prek spleta delili z javnostjo.

V društvu Solzice si prizadevajo, da so tudi pokopi tako majhnih 
otrok spoštljivi in sočutni. Foto: arhiv društva Solzice
V društvu Solzice si prizadevajo, da so tudi pokopi tako majhnih otrok spoštljivi in sočutni. Foto: arhiv društva Solzice

SLOVENIJA > Društvo Solzice je v zadnjih letih na področju ozaveščanja javnosti o “zamolčanih” smrtih majhnih otrok, ki je po besedah predsednice društva Solzice še zelo potrebno, naredilo velike korake naprej. “Premikamo meje sočutja,” pravi Petra Paver Urek.

Večina ljudi se boji pogovora o smrti, sploh ko umre otrok. “Kaj pa naj rečemo materi in očetu ob smrti otroka? Da bo bolje? Da bo vse v redu? Ali obstaja beseda tolažbe? Ne.” A po zaslugi društva se je, kot ugotavlja, v naši družbi začelo govoriti o smrti otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu, medtem ko so se še do pred nekaj leti morali starši teh otrok boriti za njihov obstoj in za svojo pravico do žalovanja, pa čeprav je izguba otroka, tudi če ga skorajda še niso poznali, za starše najbolj boleča izkušnja.

Vsako leto v spomin na prezgodaj umrle otroke na srečanjih spustijo v nebo balone s posvetili; letos srečanj ne bo, si bo pa posnetek simboličnega spusta balonov mogoče ogledati na spletu. (Foto: arhiv društva Solzice)

K temu so prispevali tudi posebni spominski parki oziroma pokopališča za prezgodaj umrle otroke, ki jih društvo ustanavlja po Sloveniji in kjer se lahko starši dostojno poslovijo od svojih otrok. Društvo ob mednarodnem dnevu otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu, v parkih vsako leto pripravi komemoracije, na katerih v spomin na umrle otroke v nebo poletijo beli baloni. Letos bodo današnji dan obeležili nekoliko drugače. Ker se ne bodo mogli zbrati ob grobovih, so vnaprej posneli simboličen polet balonov iz vseh parkov, posnetek pa bodo prek spleta delili z javnostjo.

Društvo izvaja tudi izkustvene in izobraževalne delavnice za žalujoče, sorojence, zdravstvene in druge strokovne delavce, ki se srečujejo s smrtjo otrok, nudi podporo pri slovesu otrok, ustvarjanju spominov nanje v porodnišnici, izdali so knjigo Prazna zibka, strto srce... Njihovo pomoč poišče večina staršev, ki so izgubili otroka.

Spominski park si želijo tudi v Istri

Potem ko so na Primorskem že pred leti uredili spominski park v Postojni in lani v Stari Gori na Goriškem, upajo, da bo čim prej na vrsto prišel tudi v Istri. “Pohvalila bi tudi zelo dobro sodelovanje s porodnišnico v Šempetru, kjer smo organizirali celoletno predavanje na temo smrti otrok in čustvene inteligentnosti. Zdravstveno osebje se zelo trudi in sočutno podpira starše, ki se soočajo z najhujšo preizkušnjo. Želimo si sodelovanja tudi na Obali,” pravi Petra Paver Urek.

Najpogostejši vzroki za smrt otroka pred rojstvom ali tik po njem so kap v maternici, ovita popkovina, veliko smrti je tudi nepojasnjenih oziroma umetno prekinjenih zaradi genskih nepravilnosti in drugih vzrokov. “Vsaka sedma nosečnost se konča z izgubo,” še pove predsednica društva.


Najbolj brano