Manifest kulturno-umetniških dogodkov

Z odprtjem razstave v koprski galeriji Meduza se je začela druga edicija niza Spekula - manifesta kulturno-umetniških dogodkov, ki poteka pod okriljem Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem. Tam so nedavno uspešno akreditirali nov dodiplomski univerzitetni študijski program prve stopnje - Vizualne umetnosti in oblikovanje.

Niz dogodkov Spekula je odprla  razstava v koprski Meduzi, kjer se vrstijo tudi pogovori. Foto: Andraž Gombač
Niz dogodkov Spekula je odprla razstava v koprski Meduzi, kjer se vrstijo tudi pogovori. Foto: Andraž Gombač

KOPER > V naslednjih mesecih se bodo na Spekuli 2020 zvrstili kulturno-umetniški dogodki, s katerimi bodo sodelujoči umetniki predstavili tudi svoj poklic in delo. “Manifest je usmerjen v ozaveščanje skupnosti in razvijanje novega dodiplomskega študijskega programa Vizualne umetnosti in oblikovanje, ki bo s študijskim letom 2021/2022 obogatil obalni prostor,” pravijo na Pedagoški fakulteti, ki številne dogodke pripravlja v sodelovanju z Obalnimi galerijami Piran, platformo Avtomatik delovišče Kulturno izobraževanega društva Pina.

V Meduzi so že odprli razstavo, podnaslovljeno Prevodi vizionarstva ali iluzija, na kateri se po izboru kustosa Tilna Žbone predstavljajo že uveljavljeni umetniki Nemanja Cvijanovič, Polonca Lovšin, Dragana Sapanjoš in Jiři Kočica, v torek pa so tam gostili predavanje Andreja Medveda Marušičev Sforzato. Danes ob 18. uri bo v Meduzi pogovor med Emo Kugler in Vidom LenardomGverilsko snemanje filmov, 22. septembra bodo gostili razpravo na temo predstavitve strategij in vpetosti vizualne umetnosti v lokalni in nacionalni prostor, na kateri bodo sodelovali Dejan Mehmedovič, Majda Božeglav Japelj in Aleš Sedmak. 25. septembra bodo v Mali loži odprli razstavo v režiji Avtomatik delovišča Koprski optimizem - urbanizem in arhitektura Kopra.

Letos širše zastavljen manifest Spekula namerava do konca prihodnjega študijskega leta z umetnostjo nagovarjati okolje in nenazadnje navdahniti potencialne bodoče študente.


Najbolj brano