Reševanje v temni viharni noči

Za 16 bovških gorskih reševalcev je bila noč s ponedeljka na torek delovna, zelo mrzla in mokra, saj so v snežnih razmerah z Mangarta reševali 27-letno nemško planinko, ki jo je popoldne na nadmorski višini 2660 metrov ujel snežni metež. Bovški in italijanski gorski reševalci so do nje prišli ob 21. uri, v jutranjih urah pa so jo predali reševalcem, ki so jo odpeljali v bolnišnico.

Nemško planinko so bovški gorski reševalci tik pod vrhom 
Mangarta oskrbeli in jo nato z nosili prenesli do Mangartskega 
sedla. Foto: CNSAS
Nemško planinko so bovški gorski reševalci tik pod vrhom Mangarta oskrbeli in jo nato z nosili prenesli do Mangartskega sedla. Foto: CNSAS

MANGART > V ponedeljek popoldne je tik pod vrhom Mangarta na nadmorski višini približno 2660 metrov v slabih vremenskih razmerah in snegu obtičala 27-letna planinka iz Nemčije, ki zaradi snežnega meteža, ki jo je ujel, ni mogla sestopiti z gore. Okoli 17.45 so aktivirali bovške gorske reševalce, ki so se kmalu po klicu odpravili ponjo. Do Mangartskega sedla se je 16 pripadnikov GRS Bovec odpeljalo s terenskimi vozili, kjer so se jim pridružili tudi trije italijanski gorski reševalci, pripadniki enote Furlanije Julijske krajine. Od tam so se proti vrhu Mangarta nato odpravili peš.

“V zelo slabih vremenskih razmerah smo morali do planinke prinesti tudi vso reševalno opremo. Pri tem so nam pomagali italijanski kolegi,” je povedal Andrej Smrekar, vodja reševanja. Okoli 21. ure so prišli do nemške planinke. Ker ni mogla hoditi, so jo dali v spalno vrečo z grelno blazino in jo na nosilih čez steno prenesli do Mangartskega sedla, kjer so jo v zgodnjih jutranjih urah predali v oskrbo reševalcem tolminskega zdravstvenega doma, nato pa so jo prek Trbiža odpeljali na zdravljenje v eno od avstrijskih bolnišnic.

“Sprva smo mislili, da je bila planinka nepoškodovana in le podhlajena in zato ni mogla hoditi, a so nam zdravniki sporočili, da se je pri sestopu očitno tudi poškodovala, saj naj bi imela poškodovano stegnenico in medenico. Očitno je bila v takem šoku, da nam tega ni znala povedati,” je še dejal Smrekar.

“Takoj smo bili mokri. Imeli smo povsem zimske razmere s severnim vetrom, dežjem in snegom. To je bilo eno do letošnjih najbolj zahtevnih reševanj. Helikopter nam zaradi vremena pri tem ne bi mogel pomagati,” pa je pojasnil Tine Cuder, načelnik GRS Bovec. “Vremenska napoved za ponedeljek je bila slaba, zato je bilo zelo neodgovorno od planinke, da se je na tako zahtevno pot odpravila sama. Ponavljam: planinci naj pred odhodom v gore vedno preverijo vremensko napoved,” je še poudaril Cuder.


Najbolj brano