Z Dejanom Zavcem se je odpeljala na Bled

Zavod za medgeneracijsko solidarnost Sopotniki in Toyota Slovenija sta sklenila partnerstvo v okviru zaveze Mobilnost za vse. Sopotniki so z njim pretežno nujnim brezplačnim prevozom za starejše dodali še izpolnjevanje njihovih želja. Prvo je Mariji Žgavec iz Čekovnika nad Idrijo izpolnil nekdanji boksarski šampion Dejan Zavec.

Dejan Zavec je Mariji Žgavec izpolnil prvo željo v okviru akcije zavoda Sopotniki in Toyote Mobilnost za vse in jo iz Čekovnika 
odpeljal na Bled. Foto: arhiv Toyota Slovenija
Dejan Zavec je Mariji Žgavec izpolnil prvo željo v okviru akcije zavoda Sopotniki in Toyote Mobilnost za vse in jo iz Čekovnika odpeljal na Bled. Foto: arhiv Toyota Slovenija

ČEKOVNIK > Pred dnevi je 80-letno Marijo Žgavec na domu v Čekovniku presenetil nenavaden šofer, nekdanji boksarski prvak Dejan Zavec v povsem novi športni terenski toyoti RAV 4 rekoč, da jo bo odpeljal na izlet. Uresničil je prvo željo v okviru sodelovanja zavoda za medgeneracijsko solidarnost Sopotniki in Toyote, ki nadgrajujeta svoje družbeno odgovorno poslanstvo z akcijo S prevozi do tisoč želja.

Človek človeku sopotnik

Marko Zevnik, ustanovitelj in direktor Sopotnikov, si je pred oblikovanjem zavoda zamislil, da bodo starostnike brezplačno vozili na lepše in jim popestrili starost. Realnost je razkrila, da imajo starejši, zlasti slaba tretjina, ki živijo sami, veliko nujnejše potrebe. Tako so z množico prostovoljcev v svojih 12 enotah s koordinatorji po Sloveniji starostnikom na voljo predvsem za prevoze k zdravnikom in v trgovine. Financirajo jih občine in donatorji.

Kot pravijo koordinatorji, se ne bodo ustavili vsaj do tisoč izpolnjenih želja.

Tako je tudi v demografsko nadpovprečno stari občini Idrija, kjer so v uvodnih mesecih, do prekinitve ob epidemiji, okrog tisoč starostnikov odpeljali na neodložljive opravke. Maja, ko so se prilagodili zdravstvenim zahtevam in se vrnili, so jih starostniki pričakali z nestrpnostjo. Zdaj vozijo polno zasedeni in za nameček izpolnjujejo želje. To jim omogočajo nedavno sklenjeno partnerstvo s Toyoto, pomoč olimpijskega komiteja in avtomobilskega grozda GIZ-ACS.

“Partnerstva se resnično veselimo. Starejši, ki še nikoli niso bili na morju, ga bodo lahko videli. Tisti, ki že dolgo niso srečali svojcev, jih bodo obiskali. Uresničevali bomo njihove skrite želje in v svoje spomine zapisali nekaj nepozabnega. S tem uresničujemo svoje poslanstvo, da je človek človeku sopotnik,” je akcijo pospremil Zevnik.

Cilja: Bled in obisk pravnukinje

Prvo željo so izpolnili sopotnici iz Čekovnika Mariji Žgavec. “Ko sem zagledala Zavca, nisem mogla verjeti, da je res on potrkal na moja vrata. Odpeljala sva se na Bled in na obisk k vnukinji in pravnukinji. Vso pot sva klepetala. Sva kar 'pasala' skupaj. Avto je zelo udoben, Zavec pa odličen šofer. Z njim bi se brez strahu lahko odpeljala na konec sveta,” je povedala Marija.

“Biti mobilen je nekaj najpomembnejšega v življenju. Da od točke A do točke B lahko pridejo starejši, ki nimajo nikogar in jim to omogočijo Sopotniki, je odlično. Da lahko sam prispevam k izpolnitvi žeje starejšim, je tudi za mene nekaj najlepšega,” pa je dejal športni šampion Zavec.

Kot se za uvodno željo spodobi, so jo organizatorji pospremili s presenečenji. Na kosilu na blejskem gradu sta ju pozdravila direktorja zavoda in avtomobilskega grozda GIZ-ACS Zevnik in Tanja Mohorič ter predsednik Toyote Adrie Kensuke Cučija. “Naša cilja sta boljša družba in dostopna mobilnost za vse. Na Japonskem je skrb za starejše izjemno pomembna. Zato smo se tudi v Sloveniji razveselili sodelovanja z zavodom Sopotniki. Ponosni smo, da smo del tega projekta, da bomo čim več starejšim olajšali življenje in jim pričarali nepozabne trenutke,” je povedal predsednik družbe Toyota Adria Cučija.

Koordinatorji še zbirajo želje starejših v vseh enotah. Kot pravijo, se ne bodo ustavili vsaj do tisoč izpolnjenih želja, ali pa se, z dodatnimi sponzorji, sploh ne bodo.


Najbolj brano