Challenger spet prihodnje leto in tudi z novimi idejami

Čeprav je koronska kriza letos prekinila tradicijo teniških challengerjev na slovenski obali, je Portorož v teh dneh vseeno teniško obarvan. Na teniškem festivalu bo v prihodnjih 14 dneh nastopilo skoraj tisoč igralcev v vseh starostnih kategorijah. Najboljši slovenski poklicni igralci so odsotnost turnirjev izkoristili za priprave.

Teniška Blaža: Rola (levo) in Kavčič
Teniška Blaža: Rola (levo) in Kavčič 

PORTOROŽ > Teniška zveza Slovenije, ki že sedem let v sodelovanju z Zavarovalnico Sava pripravlja največji teniški dogodek v Sloveniji, je morala prejšnji mesec zaradi pandemije novega koronavirusa turnir odpovedati. Kot pravi direktor turnirja Aljaž Kos, je korona dobila prvi niz, še zdaleč pa ne celega dvoboja. “Leto premora bomo izkoristili, da se naslednje leto vrnemo še močnejši in z novimi idejami,” je poudaril direktor v Portorožu.

“Turnir je vsako leto sestavljen iz treh delov. Najbolj odmevnega ne moremo organizirati, bomo pa izpeljali oba vzporedna. Tako bomo zaradi zdravstvenega protokola teniški festival razširili na 14 dni in udeležencem omogočili igranje na vseh igriščih, tudi tistih, ki so bila prejšnja leta rezervirana za profesionalne igralce. Hkrati se bomo lahko še bolj posvetili stikom s predstavniki sponzorjev,” je dodal direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič.

Blaž Rola

poklicni tenisač

“Jaz imam srečo, da nisem odvisen le od tenisa, a vem, da se mnogo igralcev, ki so slabše uvrščeni od mene, preživlja zgolj z igranjem in treniranjem. Sploh si ne predstavljam, kako zdaj živijo.”

Razpoložljivost igrišč so v preteklih dneh za krajše priprave izkoristili nekateri slovenski igralci, tudi Blaž Kavčič in Blaž Rola, ki se pripravljata na vrnitev na turnirje ATP. Poklicni turnirji za tenisače se bodo začeli prihodnji teden. Blaž Rola se pripravlja na odhod na Češko, kjer ga najprej čaka challenger v Pragi, Blaž Kavčič pa vrnitev načrtuje sredi septembra. Nadaljnji razpored Blaža Role bo odvisen od odpovedi igralcev na odprtem prvenstvu ZDA, ki se bo v New Yorku začelo konec avgusta. 29-letni Ptujčan, 141. na lestvici ATP, je zdaj trinajsta rezerva, če bodo odpovedim Rafaela Nadala in Rogerja Federerja sledili še nekateri, pa lahko Rola pride do nastopa na glavnem turnirju. Ugank je za zdaj še ogromno; od prihoda in poti v ZDA, namestitve v New Yorku, zdravstvenih protokolov in omejitev ter ne nazadnje karantene ob vrnitvi domov.

“Zagotovo bi rad igral v New Yorku, saj je petmesečna prekinitev dela dobro zarezala v moje finančne načrte. A po drugi strani je še toliko stvari odprtih, da o vsem skupaj raje na razmišljam preveč. Zdaj bom najprej šel v Prago in se prvič spoznal z novimi razmerami na turnirjih. Kot sem slišal, so omejitve zelo stroge, tako da kaj več kot hotela in igrišč ne bom videl,” pravi Rola, ki se zaveda, da bodo posledice korona krize še dolge.

“Jaz imam srečo, da nisem odvisen le od tenisa, a vem, da se mnogo igralcev, ki so slabše uvrščeni od mene, preživlja zgolj z igranjem in treniranjem. Sploh si ne predstavljam, kako zdaj živijo, saj prihodkov nimajo, prav tako ne morejo poučevati ali si služiti denarja z drugimi oblikami tenisa. Bojim se tudi dolgoročnih posledic te pandemije, predvsem dejstva, da se bo mnogo pokroviteljev umaknilo in da bo turnirjev vedno manj,” je dodal Rola.

Blaž Kavčič je štiri leta starejši od Role in skoraj 150 mest slabše uvrščen na lestvici ATP. S koncem kariere se še ne spogleduje, še posebej ne zdaj, ko je ob tej prekinitvi saniral vse poškodbe, ki so ga pestile v karieri. Ljubljančan še ima takoimenovani “protected ranking”, kar pomeni, da se lahko ne glede na svojo uvrstitev na lestvici ATP prijavi na dva turnirja. Eno možnost bo izkoristil za Roland Garros konec septembra, drugo pa upa za kakšen pripravljalni turnir pred Parizom.


Najbolj brano