Brez tujcev, a soliden obisk

V dveh najbolje obiskanih muzejih na Idrijskem in Cerkljanskem - turističnem rudniku Antonijev rov in Partizanski bolnici Franja, je obisk letos upadel. Medtem ko tujcev skoraj ni, so v obeh zadovoljni, ker je domačih obiskovalcev več, kot so jih pričakovali.

Turistični rudnik Antonijev rov je nesporna atrakcija za obiskovalce. Foto: Saša Dragoš
Turistični rudnik Antonijev rov je nesporna atrakcija za obiskovalce. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA, NOVAKI > “V juliju beležimo odlično obiskanost. Čeprav smo pričakovali manj obiskovalcev, smo skoraj na ravni lanskega obiska,” je zadovoljen vodja turističnega rudnika Antonijev rov Davor Vodopija. Podobno, kot je povedala vodja cerkljanskega muzeja Milojka Magajne, je v Partizanski bolnici Franja.

Gre za daleč najbolje obiskana muzeja na Idrijskem in Cerkljanskem, ki pa bosta na letni ravni vendarle zabeležila precej nižji obisk. V turističnem rudniku, kjer so lani (podobno kot v Franji) našteli nekaj čez 20.000 obiskovalcev, naj bi ta padel za 30, v Franji za 20 odstotkov.

“V teh dneh smo ugodno presenečeni, saj je domačih obiskovalcev precej več kot prejšnja leta. Prihajajo prvi tujci - največ iz Francije in Nizozemske, medtem ko običajno bolj množičnih Italijanov sploh ni. V avgustu pričakujemo več tujih obiskovalcev,” je optimističen Vodopija. Ker k turističnemu rudniku oziroma pod okrilje Centra za upravljanje Unescove dediščine živega srebra sodi tudi novejši topilniški muzej, obisk spodbujajo s skupno cenejšo vstopnico. Čeprav se za dvojni ogled odloča več Slovencev kot prejšnja leta, obiskanost slednjega ostaja precej nižja kot je v Antonijevem rovu. “Problem za nas utegne natopiti jeseni. V tem času nas najbolj množično obiskujejo šolske skupine, ki jih to jesen ne bo,” meni Vodopija.

Čeprav so v Franji med tujci ključni obiskovalci iz Italije, ki jih letos ni, so jih skoraj povsem nadomestili domačini. Dosedanji petinski upad obiskovalcev Magajnetova pripisuje predvsem zapori muzejskega mesta solidarnosti med karanteno. Ob vikendih kustosi vabijo na vodene oglede spomenika človečnosti z znakom evropske dediščine.


Najbolj brano