Spet lahko obiskujejo svojce v domu

Medtem ko v ostalih domovih upokojencev še velja prepoved obiskov, v novogoriškem odpirajo vrata za obiskovalce. Od včeraj se lahko družijo zunaj, od četrtka pa bodo obiskovalci lahko vstopili tudi v prostore doma. “Pri tem bomo zelo dosledno poskrbeli za spoštovanje vseh zaščitnih ukrepov,” zatrjuje direktor doma Bojan Stante.

V  Novi Gorici in  Podsabotinu lahko svojci spet obiskujejo stanovalce. Do jutri še pred domom, od četrtka tudi v njem. 

 Foto: Leo Caharija
V Novi Gorici in Podsabotinu lahko svojci spet obiskujejo stanovalce. Do jutri še pred domom, od četrtka tudi v njem.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Po izbruhu okužb z novim koronavirusom v vipavskem domu starejših Pristan so domovi upokojencev preventivno prepovedali obiske. V veliki večini tega ukrepa še niso preklicali, drugače pa je v Domu upokojencev Nova Gorica. Tam od včeraj lahko svojci spet obiščejo stanovalce. “Zaenkrat omogočamo stike na zunanjih površinah, in sicer tako, da je onemogočen tesen stik, pri tem se je treba predhodno najaviti,” pojasnjuje direktor doma Bojan Stante. Tak režim, ki so ga za kratek čas uvedli že maja, bo trajal do četrtka, ko bodo obiske še bolj sprostili.

Stanovalci so v prvem valu epidemije marca prepoved obiskov še sprejeli z razumevanjem, ponovna prepoved pred dobrima dvema tednoma pa je močno zarezala v njihovo vsakodnevno življenje. Zelo negativno je vplivala na njihovo počutje in je povzročila ogromno žalosti pri mnogih, pravi Stante: “Glede na omejene možnosti, ki jih imajo naši stanovalci, glede na to, da se situacija okrog okužb ne slabša, in glede na reakcije stanovalcev ob ponovni prepovedi obiskov, smo se odločili, da bomo obiske od četrtka znova omogočili,” napoveduje Stante.

Pristan brez novih okužb

“V teh dneh so ozdraveli trije stanovalci. Novih okužb s covid-19 nismo zaznali,” so včeraj sporočili iz doma Pristan v Vipavi. Tam je zdaj okuženih 12 stanovalcev, osem zaposlenih in en zunanji sodelavec.

Kot poudarja, bodo pri tem poskrbeli za dosledno spoštovanje vseh preventivnih ukrepov. Nad tem bo ves čas skrbno bdela ena zaposlena. “Vsak obiskovalec bo obvezno moral imeti masko, si razkužiti roke, izmerili mu bomo temperaturo, podpisati bo moral tudi izjavo, da je zdrav in da ni bil v stiku z okuženo osebo. To bomo zelo dosledno izvajali,” poudarja Stante. “Obiskovalcem bomo svetovali, naj svojce odpeljejo ven, bomo pa obiske omogočili tudi v notranjih prostorih, predvsem za nepokretne ali slabše pokretne,” pojasnjuje in ponovno poudarja: “Skozi zelo dosledno upoštevanje ukrepov bomo poskrbeli, da bomo ohranili dom brez okužbe. Če pa bi se situacija poslabšala, bomo obiske znova prepovedali.” Ob tem dodaja, da je popolna prepoved obiskov tako hud ukrep, da se ga bodo posluževali le, ko oziroma če bo res nujno potrebno.

Od četrtka bodo lahko torej svojci stanovalcev enot v Novi Gorici in v Podsabotinu prihajali na obiske vsak dan od ponedeljka do sobote med 10. in 18. uro. Priporočljivo je, da obisk traja okrog pol ure, ne bodo pa nikogar priganjali, če se bo zadržal bistveno dlje, zagotavlja Stante.


Najbolj brano