V poletje z manjšimi dogodki

S tradicionalno Poletno muzejsko nočjo na gradu Prem so v Turistično informacijskem centru Ilirska Bistrica začeli niz dogodkov, ki se bodo letošnje poletje prepletali v mestu in na Premu. Dogajanje v mestu se začne to soboto z uličnim gledališčem Ana desetnica, 12. julija pa bodo na gradu Prem obudili Srednjeveški dan.

Letošnje poletno dogajanje bo na Bistriškem potekalo v manjših 
skupinah.
Letošnje poletno dogajanje bo na Bistriškem potekalo v manjših skupinah.  

ILIRSKA BISTRICA > “Poletje na Bistriškem bo kljub nekoliko zadržanemu in s te dni sprejetimi ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa še bolj omejenemu dogajanju vseeno razmeroma živahno. Pripravljamo nekaj že tradicionalnih dogodkov kot tudi nekaj novih,” je povedala direktorica TIC Maja Uljan, ki ob tem poudarja, da so se glede na aktualne razmere odločili za manjše dogodke, namenjene določeni ciljni publiki, zato težav z zagotavljanjem vseh ustreznih varnostnih ukrepov in priporočil NIJZ ne pričakujejo. “Ker se razmere iz dneva v dan spreminjajo, bomo o izvedbi posameznega dogodka javnost sproti obveščali prek družbenih in drugih medijev,” dodaja.

Poletno dogajanje v mestu začenjajo to soboto na vrtu pri Sokolskem domu ob 16. uri z uličnim gledališčem Ana Desetnica, ki ga pripravljajo v sodelovanju z Mladinskim klubom Nade Žagar (MKNŽ). Tri predstave bodo popestrile tudi ustvarjalne delavnice za otroke.

Med 13. in 17 julijem v Domu na Vidmu letos prvič pripravljajo Podjetne počitnice za učence od. 6. do 9. razreda. Na brezplačnih delavnicah bodo učenci spoznavali prve korake v svet podjetništva in trženja. Počitnice bodo zaključili z likovnimi delavnicami v Pavlovčevi galeriji pod vodstvom slikarke Andreje Kranjec.

Pestro bo tudi na gradu Prem, kjer bodo po več letih 12. julija obudili prireditev Srednjeveški dan. Grad bodo obiskali Celjski grofje, ki bodo prikazali srednjeveško življenje na gradovih. “Dogajanje bo potekalo na grajskem vrtu celo popoldne od 16. do 20. ure, tako da večje gneče ne pričakujemo,” pravi Uljanova.

Grad je med poletno sezono sicer odprt vsak dan med 10. in 19. uro. Obiskovalci si poleg stalne muzejske zbirke lahko ogledajo še razstavo o Soški fronti in fotografsko razstavo o kitajskem ljudstvu Li su, ki ju je postavil zgodovinar Jakob Marušič. V letošnji sezoni ponujajo tudi posebno novost. Obiskovalci bodo namreč prek interaktivne igre, raznih namigov in ugank odkrivali grajske skrivnosti in zgodovino gradu.

Na Premu se bosta zgodila tudi dva glasbena dogodka: 25. julija koncert violinista Zdravka Plešeta Kette nas povezuje, 22. avgusta pa še keltski večer irske glasbe.

Izvedba prireditve Dobimo se na Placu, ki jo v središču mesta tradicionalno pripravljajo v avgustu, pa je zaradi trenutnih epidemioloških razmer zelo vprašljiva.


Najbolj brano